Mandens bog

Ligestilling. Den nyeste udgave af Kraks Blå Bog har et rekordoptag af kvinder. Allligevel er kun hver femte person i opslagsværket kvinde.

Foto: Asger Ladefoged. 253 nye danskere er optaget i Den Blå Bog. Heraf er 56 procent mænd. En af dem er den første dansker i rummet, Andreas Mogensen.
Læs mere
Fold sammen

Er du nævnt i Kraks Blå Bog, er der store chancer for, at du er over 60 år, for det er hele syv ud af ti, der er nævnt i bogen. Der er også størst chance for, at du er en mand, for det køn står for otte ud af ti navne i bogen, der rummer nøjagtig 8.515 navne.

Langt de fleste fremgik allerede af sidste års bog, der er blot kommet 253 nye til. Så har man læst 2015-udgaven, kan den nye næppe fylde en lang sommerferies læsebehov.

Der er interessante navne imellem, f.eks. den eneste dansker, der har været i rummet, astronaut Andreas Mogensen. En gammel kending som sangeren Lars Lilholt er blevet værdig til en omtale sammen med rapperen Per Vers, radio/TV-vært Mads Steffensen, ruslandskorrespondent, Mathilde Kimer, erhvervsredaktør på Berlingske, Peter Suppli Benson, og chefredaktør på Alt for Damerne, Tina Nikolaisen.

Den yngste, der er blevet optaget, er Rina Ronja Kari, der er MEP for Folkebevægelsen mod EU. Hun er født i 1985, mens den ældste nyoptagne er professor emeritus Erik Jørgen Hansen, der er et halvt hundrede år ældre.

Men også mindre offentlige kendte personer som Anne Skovbro, der har så usædvanlig en erhvervsbetegnelse som filantropidirektør i Realdania, arkitekt Pia Coling fra Wiberg Arkitekter eller tekstildesigner Laura Baruël.

Ingen kønskvotering på vej

Som sagt indeholder Kraks Blå Bog et tungt overtal af mænd. 44 procent af de nyoptagne er kvinder, hvilket er den største procentdel nogensinde. For ti år siden var der blot 18 procent kvinder blandt de nye på listen, men selvom det er en markant fremkant i år, betyder det alt andet lige, at der optages flere mænd end kvinder, og Den Blå Bog bliver ikke til Den Røde Bog foreløbig, hvis de nuværende optagelseskriterier i den 2,2 kilo tunge bog forbliver uændrede.

Dog er det værd at bemærke, at der forsvinder langt flere mænd fra bogen p.g.a. dødsfald end kvinder, og det vil også bidrage til at udligne kønsforskellen på længere sigt.

»Man kunne ønske sig, at der var halvdelen af hvert køn. Men vi har ikke og får heller ikke kønskvotering, så jeg tør ikke give et bud på, hvornår vi optager lige mange fra hvert køn, men vi søger virkelig hårdt efter kvinder, der opfylder kriterierne,« siger Blå Bogs redaktør, Hanne Dal og fortsætter:

»Når Berlingske bringer Talent 100 2016-udgaven, er der såmænd kun 38 procent kvinder på den. Så det er altså ikke kun hos os, problemet eksisterer.«

Nå ja, så fik vi den. Eller med andre ord: Det omgivende samfund afspejles i Kraks Blå Bog. Det er også det, Hanne Dal styrer efter.

Optagelseskriterierne til Kraks Blå Bog handler først og fremmest om den enkeltes faglige betydning indenfor sit erhverv. Jobbene, der berettiger til optagelse, findes først og fremmest på Sjælland. Næsten 66 procent er nemlig fra denne ø, mens resten af landet må dele de sidste 34 procent, hvilket understreger udkantsdanmark-debatten.

En anden interessant tendens for de nyoptagne er, at andelen af offentligt ansatte er stærkt presset. Hvor de udgør 46 procent af alle i bogen, er det kun 37 af de nyoptagne, der kommer fra denne gruppe. En tredjedel er nu fra kulturlivet, mens en smule færre er fra erhvervslivet. Det overordnede mål er, at det skal ende på omkring en tredjedel fra hver hovedgruppe.

Den nye Kraks Blå Bog er nummer 107 i rækken, og i alt har 29.650 danskere været med i mindst en af bøgerne gennem de mange år. Nogle har klaret et halvt århundrede, og man er optaget på livstid. Hele listen over de nyoptagne kan ses på https://blaabog.dk.