Manden som viste Blair »den tredje vej«

Sociologen Anthony Giddens var omkring årtusindskiftet det tætteste, man kan komme på en intellektuel rockstar. Hans tanker gav de gamle social-demokratier ny næring.

07NAVAnthony-Giddens-132855.jpg
Anthony Giddens mener tiden er inde til at analysere det nuværende samfund. Foto: Eirik Helland Urke Fold sammen
Læs mere

Anthony Giddens er en af de mest indflydelsesrige nulevende sociologer.

Omkring årtusindskiftet var hans bog, »Den tredje vej – socialdemokratismens fornyelse«, i høj grad inspirationskilde for premierminister Tony Blairs gennemgribende fornyelse af Storbritanniens gamle Labour, som derefter meget opfindsomt blev til New Labour.

I bogen giver Giddens sit bud på, hvordan man i en globaliseret verden kan føre en realistisk politik, der forener de dynamiske markedskræfter med individets frihed og statens mulighed for at sikre social velfærd og langsigtet styring, bl.a. når det gælder miljø.

»Det overordnede formål med Den tredje vej er at hjælpe borgerne med at finde vej gennem de største revolutioner i vor tid: globalisering, forandringer i det individuelle liv og forholdet til naturen,« skriver Giddens i bogen, hvor han taler om »den radikale midte«, som hverken er socialisme eller liberalisme.

Hans banebrydende bog inspirerede en række europæiske socialdemokratiske partier til at forny deres politik, og den lærde akademiker, tidligere professor på Cambridge og direktør på London School of Economics fik nærmest status af intellektuel rockstar.

Udover sine tanker om globaliseringen – han var en af de første som påpegede de store samfundsmæssige forandringer, som globaliseringen medfører – har Giddens bl.a. beskæftiget sig med den moderne verdens tab af tradition. Vi lever i en aftraditionaliseret verden, hvor mennesker orienterer sig mere mod fremtiden end mod fortiden og mod traditioner og familie, siger han, og denne forandring stiller nye krav til både individer, partier og stat.

Anthony Giddens er blevet kaldt Storbritanniens mest betydningsfulde samfundsforsker siden økonomen John Maynard Keynes (1883-1946). Studerende på universiteter verden over læser Giddens. Han har skrevet over 30 bøger, der er udkommet på 29 sprog, og i 2007 var han den femte mest refererede forfatter inden for humaniora.

For et år siden interviewede dagbladet Information – på baggrund af Brexit og valget af Trump som USAs præsident – Anthony Giddens, og her sagde han, at der er brug for en ny version af Den tredje vej.

»For at komme tæt på magten igen, må liberale og venstreorienterede partier i dag gentage det, vi gjorde for 20 år siden med Den tredje vej – men under meget anderledes vilkår. Den tredje vej (...) var baseret på en analyse af de store strukturelle forandringer, der foregik i de vestlige samfund på det tidspunkt og på tværs af verden. Den vigtigste var globaliseringens dramatiske fremrykning. Første gang, jeg nævnte ’globalisering’ over for politiske ledere, jeg mødte, havde de stort set ikke hørt udtrykket. Pludselig – og selvfølgelig ikke kun på grund af mig – begyndte de alle at tale om det. Nu har vi igen en periode med enorm forandring, og vi bliver nødt til at træde et skridt tilbage og analysere det for at finde en guide til handling og intervention,« sagde Anthony Giddens.