Manden med de tyndslidte forfattersko

Historien om danske Einar Wegener, der som en af de første i verden fik foretaget en kønsskifteoperation, kan lige nu opleves i den Oscar-nominerede film »Den danske pige«. Forfatteren bag filmens romanforlæg, David Ebershoff, skriver på en bund af massiv research.

David Ebershoff er manden bag romanen »Den danske pige«, der netop er blevet filmatiseret med Eddie Redmayne i hovedrollen som den danske maler Einar Wegener, der som en af de første fik foretaget en kønsskifteoperation. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

David Ebershoff vil se det med sine egne øjne. Hvor karaktererne i hans romaner – der ofte er baseret på virkelige personer – har levet, hvor de har spist deres måltider, ad hvilke gader de har vandret.

»Jeg elsker at spadsere, hvor mine karakterer har spadseret – eller måske har spadseret. Det udløser en lang række idéer i min hjerne. Lyset, træerne, farven på jorden. For mig er det vigtigt at vide, hvor solen står på himlen på et bestemt tidspunkt, og hvor varm solen er. Jeg behøver ikke altid at fortælle min læser dette, men det hjælper mig med at forstå mine karakterer,« fortalte han i et interview i 2010 med det litterære onlinetidskrift www.fictionwritersreview.com.

Researchen forud for Ebershoffs seneste roman, »The 19th Wife«, er et eksempel på, hvor meget indlevelsen betyder for ham. Bogen – der var syv år undervejs – handler om polygami i mormonkirken, og Ebershoff besøgte blandt andet det hus, hvor Ann Eliza Young – bogens hovedperson, der er baseret på en virkelig person – voksede op i midten af 1800-tallet. Om det besøg fortæller Ebershoff til fictionwritersreview.com:

»Det er en lille hytte på måske godt 20 kvadratmeter. Ann Elizas far boede her, da han giftede sig med sin anden kone, og det var hertil, han bragte sin nye, yngre kone. På hans bryllupsnat med sin anden kone, var hans første kone – Ann Elizas mor – således kun få meter væk. Da jeg besøgte hytten, var det meget let at forestille sig Ann Elizas mor på den anden side af en tynd dør, mens hendes mand fuldbyrdede sit andet ægteskab. Det blev en vigtig scene i bogen, og jeg kunne kun skrive den, fordi jeg fysisk havde været i huset.«

Tyndslidte forfattersko

At opsøge steder, hvor karakterer i hans romaner har levet, er ikke nyt for Eberszhoff. Debutromanen, »Den danske pige«, om den danske maler Einar Wegener, der som den (formentlig) første person i verden i 1930 fik foretaget en kønsskifteoperation og blev til Lili Elbe, kom også til verden på baggrund af adskillige ture til København. Historien om Wegener/Elbe – der for tiden kan opleves i biografen i den Oscar-nominerede filmatisering af romanen – stødte Ebershoff på for snart 20 år siden i en bog om køn og identitet. I et essay i Condé Nast Traveler sidste år fortalte han om, hvordan han derefter resolut besluttede sig for at købe en flybillet til København og meddelte sin chef på forlaget Random House, at han ville bruge sine to ugers ferie i Danmark.

»En professor fortalte mig engang, at sålerne på de bedste forfatteres sko er tyndslidte (...) Historien er altid derude, detaljerne er lige rundt om hjørnet eller nede i gyden. I løbet af denne første tur til København, søgte jeg efter de steder, hvor Lilis skygge kunne have passeret. Jeg håbede, at jeg måske ville finde en genspejling af Lili i Københavns hvidkalkede facader, dens mursten og kanaler, de grønne kobberspir og gyldne vejrhaner.«

Ebershoff besøgte Det Kongelige Bibliotek i sin søgen på dokumenter om Lili Elbe, ledte efter Elbes nekrolog i Politiken og opsøgte Københavns Rådhus i jagten på det brev, som kong Christian X underskrev, der officielt anerkendte Lili Elbes nye identitet som kvinde. Alt sammen for at kunne skrive romanen, der udkom i 2000 og altså nu er blevet til en Hollywood-film.

Ebershoff har trods sine romaners succes indtil for ganske nylig faktisk kun været »fritidsforfatter«. Hovedparten af sin tid har han brugt som forlagsredaktør på Random House for så prominente navne som Joyce Carol Oates og nu afdøde Norman Mailer. Sideløbende med debuten på »Den danske pige« har han udgivet novellesamlingen »The Rose City« (2002), romanen »Pasadena« (2003), der var hans første bestseller, og førnævnte »The 19th Wife« i 2009.

Fremover bliver der dog mere tid til research. For ganske nylig forlod Ebershoff jobbet som forlagsredaktør for at hellige sig forfatterskabet, og ifølge et nyligt interview i Wall Street Journal er det en helt ny følelse for ham pludselig at have så meget tid til at skrive. Alene den første dag skrev han således 4.000 ord, mere end han nogen sinde har skrevet på en enkelt dag.

Han arbejder netop nu på sin næste roman. På dansk er foreløbig kun udkommet »Den danske pige«.