Manden der tog ud i kulden

Han er det eneste danske medlem af EUs delegation i Moskva, og få forstår Rusland bedre end Søren Liborius.

Foto: Udenrigs-ministeriet Fold sammen
Læs mere

I en tid, hvor forholdet mellem EU og Rusland er på sit køligste siden Sovjetunionens sammenbrud, er det en udfordrende post, Søren Liborius bestrider som EUs presse- og informationschef i Rusland.

Morgendagens fødselar, der er den eneste dansker i EUs knap 100 mand store delegation, vil dog næppe kalde det en uriaspost - helt siden de unge år har han haft blikket vendt mod øst. Han var den første cand.mag. i Øststatskundskab, russisk og nationaløkonomi fra den dengang nye uddannelse på Københavns Universitet. Endvidere blev han sprogofficer i russisk og serbokroatisk og han var militærtolk ved talrige nedrustningsinspektioner i det tidligere Sovjetunionen.

Han var 1995-1998 udsendt til det tidligere Jugoslavien under borgerkrigen og gjorde tjeneste ved EUs observatørmission. Først som Senior Operations Officer, senere som politisk rådgiver for missionens øverste chef og dansk delegationschef. Krigens store menneskelige lidelser og ulykker for almindelige mennesker ansporede Liborius til at gøre en ekstra indsats.

 

De følgende tre år var han i Udenrigsministeriet en del af holdet, der stod for den danske genopbygningsbistand til Kosovo og støtte til civilsamfund på Balkan. I starten af det nye årtusind blev han ambassadesekretær i den danske NATO-delegation, der foruden arbejdet med NATO-operationerne på Balkan efter 11. september 2001 kom til at handle om kampen mod terrorisme.

2004 kom han hjem til Asiatisk Plads med ansvar for det daglige forhold til Rusland. Han var bl.a. med til at genstarte det bilaterale forhold efter de vanskelige år, hvor Rusland lagde Danmark på køl som følge af den danske Tjetjenien-politik.

Men i 2006 måtte han ud igen - denne gang som souschef på den danske ambassade i Moskva - og han blev i 2011 også souschef i Udenrigsministeriets kontor for stabilisering af skrøbelige stater (Afghanistan m.fl.), ligesom han var koordinator af Regentparrets statsbesøg i Rusland.

I alle årene har han haft fru Charlotte ved sin side. Hun og de tre børn havde base i Zagreb i Balkan-årene, hvor hun tog initiativ til at oprette en forældredrevet børnehave for byens få udenlandske børn, og familien flyttede også med til Rusland.

Parret kunne sidste år fejre sølvbryllup i Berlin på toppen af Rigsdagen, hvor de kunne glæde sig over ikke at se Muren. Søren Liborius har dyrket sejlsport på eliteniveau i mange år: fra Team Danmark-sejler i 470-jolle over OL i Seoul til sejler på det danske Americas’s Cup projekt i 12-meter. Charlotte mødte han da også ved VM i 12-meter i Luleå i Sverige i 1988.