Manden, der reddede menneskeheden

Keanu Reeves har været i mange hæsblæsende situationer som skuespiller, men stærkest står hans rolle som menneskenes befrier, Neo, i Matrix-trilogien. 2. september fylder han 50 år.

Foto: Phil McCarten/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Keanu Reeves er bedst kendt for sine action- og science-fiction-roller, har skuespilleren gennem sin karriere været vidt omkring:

Han er født i Beirut, men flyttede gennem sin barndom rundt i hele verden. I skoleårene kæmpede han med sin ordblindhed, og fokuserede derfor mere på at spille hockey og rockmusik end på akademisk litteratur.

Man lagde først mærke til ham i ishockeyfilmen »Youngblood« fra 1986 og siden i filmatiseringen af Pierre Choderlos de Laclos roman »Les Liaisons dangereuses«, periodedramaet »Dangerous Liaisons« fra 1988, hvor han spiller elegant kavaler, mens det store gennembrud kom med science fiction-kultfilmen »Bill & Ted’s Excellent Adventure« (»Frem til Fortiden«) fra 1989.

Filmen var en uventet publikumssucces og herefter stod dørene åbne for den unge mand, der kastede sig ud i alle typer roller – også på de skrå brædder.

En af de mest succesfulde af Reeves’ teaterroller var rollen som Hamlet i Manitoba Theatre Centres opsætning af Shakespeares klassiker, om hvilken en Sunday Times anmelder skrev: »Han er Hamlet«.

90erne var et godt årti for Reeves, der vandt pigehjerter i surfer-thrilleren »Point Break« (1991), var en overbevisende Jonathan Harker i Francis Ford Coppolas »Dracula« året efter og i 1993 både skulle redde en bus fuld af uskyldige mennesker fra at blive sprængt i luften i den hæsblæsende actionthriller »Speed« og spillede den onde Don John i Kenneth Branaghs filmatisering af Shakespeares »Stor Ståhej for Ingenting«.

Desuden skal nævnes independentfilmen »My Own Private Idaho« fra 1991, hvor han spiller en rebelsk rigmandssøn, der lever af gadeprostitution, og »Djævlens Advokat« (1997), hvor en blændende dygtig advokat bliver fristet af Al Pacinos tilbud, der muligvis er for godt til at være sandt.

Men det er altså de tre »Matrix«-film fra henholdsvis 1999 og 2003, Keanu Reeves først og fremmest huskes for. Her spiller han den udvalgte, Neo, der skal udfri menneskeheden fra det slaveri, maskinerne har påført den.

I de senere år har Reeves udforsket nye områder at sin kreativitet: Han har skrevet tekster til billedbogen »Ode to Happiness«, produceret dokumentarfilmen »Side by Side« og i 2013 debuterede han som instruktør med sin første spillefilm, »Man of Tai Chi«.

Han kunne tidligere på året ses i actionfilmen »47 Ronin« og i løbet af 2014 og 2015 vil man kunne opleve Reeves i både actionthrilleren »John Wick« og dramaet »The Whole Truth«, der er under optagelse.Keanu Reeves har desuden siden 2010 haft sin helt egen »Cheer up day« startet på Internettet af en gruppe mennesker, der begyndte at dele et billede af en trist Keanu Reeves, alene på en bænk med sin frokost. Internettets bekymring for den sørgmodige skuespiller eskalerede og på Facebook blev 15. juni erklæret »Cheer-up Keanu Day«.