Manden der ikke ville være Bond

Timothy Dalton sagde i første omgang nej til at spille James Bond, men endte med i rollen.

Timothy Dalton. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os bare slå fast med det samme, at Sean Connery spillede James Bond så godt, at mange den dag i dag mener, at der kun er én rigtig James Bond, og det er ham.

Det indså waliseren Timothy Dalton, da han blev tilbudt rollen som afløser for Sean Connery. Dalton var da midt i 20erne, og mente dels, at han var for ung, dels at det ville være op ad bakke at efterfølge Connery.

»Oprindeligt ville jeg ikke tage rollen efter Sean Connery. Han var alt for god og vidunderlig i rollen. Hvis man har set James Bond fra begyndelsen, så har man ikke lyst til at tage rollen efter Sean Connery,« fortalte han i ABC-programmet »Good Morning America« mange år senere.

Men James Bond kom han alligevel til at spille, blot meget senere, efter at Roger Moore stoppede som James Bond. Karrieren blev dog kort. Første film kom i 1987 med Timothy Dalton i hovedrollen. »The Living Daylights« blev en af de bedst indtjenende Bond-film, mens hans anden film to år senere, »Licence to Kill«, ikke gik særlig godt.

Det kan skyldes, at den fik premiere samtidig med en anden hårdtslående film, den første af Indiana Jones-filmene. Anmeldelserne var ikke dårlige, Timothy Dalton lå meget tættere på forfatteren Ian Flemings bøger, end den småpjattede Roger Moore, og en mere seriøs James Bond er vel ikke set før den nuværende af slagsen, Daniel Craig.

Gennem sin karriere har Dalton spillet med i en del film, men hans tid er mest foregået på de skrå brædder og i talrige TV-serier både i Storbritannien og USA. Filmdebuten var i 1968 i »The Lion in Winter«, hvor han blandt andet spillede sammen med Peter O’Toole, Katherine Hepburn og Anthony Hopkins. Flere dramaer på film fulgte, men Dalton besluttede sig til at holde filmpause for at spille med Royal Shakespeare Company. Og efter den korte Bond-periode har den også stået på film, teater og TV.

Dalton har været gift med den engelske skuespiller Vanessa Redgrave. De mødtes i forbindelse med indspillingen af filmen »Mary, Queen of Scots« og har siden spillet sammen i »Agatha«. Senere blev han gift med musikeren Oksana Grigorieva, og de har en søn.