Manden, der er inde i Churchill

I filmen »Darkest Hour« spiller Gary Oldman rollen som Winston Churchill, netop den rolle han forleden modtog en Golden Globe for i Los Angeles.

Gary Oldman i rollen som Winston Churchill. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tak, Winston Churchill,« råbte Gary Oldman som det sidste, da han forleden holdt sin takketale ved modtagelsen af den Golden Globe-pris, han fik for sit portræt af Storbritanniens legendariske krigstidspremierminister i filmen »Darkest Hour«, der får dansk premiere 25. januar. Gary Oldman er britisk skuespiller, kendt for sin meget udtryksfulde, næsten demonstrative, stil og han har spillet en række markante roller som Sid Vicious, Lee Harvey Oswald, Dracula og nu Winston Churchill.

Garry Oldman begyndte som teaterskuespiller i 1979. Han har optrådt for den britiske kongefamilie og blev medlem af Royal Shakespeare Company. På film spillede han bl.a. Sid Vicious i »Sid and Nancy« (1986) og Rosencrantz i »Rosencrantz & Guildenstern er døde« (1990), hvor han blev fremhævet som en af Storbritanniens bedste, yngre skuespillere.

Derefter kom rollen som gangster i »State of Grace« (1990), Lee Harvey Oswald i »JFK« (1991) og grev Dracula i »Bram Stoker’s Dracula« (1992). Efter at være slået igennem internationalt, flyttede Gary Oldman i begyndelsen af 90erne til Los Angeles, hvor han blev filmskurk, bl.a. som kurrupt agent i »Léon« (1994) og som terrorist i »Air Force One« (1997). Daværende præsident Bill Clinton elskede sidstnævnte. Undtagelserne var Sirius Black i Harry Potter-filmene og George Smiley i 2011-udgaven af John le Carrés »Konge Dame Es Spion«.

Og han gør det godt som Churchill. Om udfordringen har han bl.a. udtalt: »Det var et spørgsmål om udholdenhed. Churchill er filmens lokomotiv. Han er med i næsten alle scener og alene make-up tog fire timer hver dag, før optagelserne begyndte. Så jeg var på arbejde i 12 timer plus en time til sidst, hvor det hele skulle af igen.«

Den ellers pensionerede make up-kunstner Kazuhiro Tsuji blev hentet ind til opgaven for at forvandle Oldman til Churchill.

»I de tre måneder vi indspillede filmen var der ingen af de andre, der så Gary. De så kun Churchill komme ud af gaderoben. Og de øvrige skuespillere, der spillede kontordamer, vagter og soldater, stod ofte og ventede og de strammede sig pludselig an og og stod stod ret, når jeg gik forbi. Damerne kniksede. Make up’en var så god, at man selv helt tæt på ikke kunne se den. Jeg oplevede at være Churchill et par måneder. Og jeg opdagede en mand, der var fuld af vigør og med en smittende energi. Fuld af liv.«

Gary Oldmans Churchill er ikke træt og gammel: »Man må ikke glemme, hvilken dynamo manden har været. Den mand, jeg opdagede i datidens ugerevyer, var en mand, der gik forrest. En mand med en mission.«

»Darkest Hour« handler om de skæbnesvangre dage i maj 1940, da Churchill lige var blevet premierminister og den britiske hær stod til udslettelse ved Dunkerque og mens hans egen position var truet af konservative, der med lord Halifax i spidsen, foretrak en forhandlet fred med Hitler. Også selv om de efter München-aftalen vidste, at de ikke kunne stole på Hitler.

Gary Oldman er gift for femte gang og er far til tre sønner. I september 2017 blev han gift med forfatteren og kunsthistorikeren Gisele Schmidt.