Manden, der aldrig kom ind i varmen

60 i dag. I offentligheden var Klaus Riskær Petersen yuppiernes største stjerne. Nu har han tre domme og tre løsladelser bag sig, og det etablishment, som han elsker at hade, vil stadig ikke vide af ham.

Fredag 24. april: Forretningsmand, tidl. europaparlamentsmedlem Klaus Riskær Pedersen, 60 år. En smilende Klaus Riskær Pedersen på pressemødet mandag 30. september 2013 i anledning af hans prøvelsladelse fra fængslet. Fold sammen
Læs mere

Mange har gennem tiden sagt både godt og skidt og Klaus Riskær Pedersen, der i dag fylder 60. En af de første Riskær-artikler fra Berlingske, som artikeldatabasen Infomedia har, beskriver hans person i offentligheden og bruger remsen: »Finansgeni, finansmagnat og lige lovlig smart.«

Klaus Riskær Pedersen selv har også sagt både godt og skidt om mange. Men nogen, der altid har fået på puklen, er det såkaldte »establishment«. Med det engelsk ord henvises til den etablerede, seriøse og måske også kedelige del af landet. Hvad enten det er i finansverden, sundhedsvæsnet eller på Christiansborg. For Klaus Riskær Pedersen har aldrig set sig som en del af »the establishment«, har han tidligere udtalt til denne avis. Han har udfordret, men han har også rettens ord for, at disse udfordringer ved tre lejligheder har krydset den grænse, der hedder loven.

Allerede som ung gik Klaus Riskær Pedersen sine egne veje. Han voksede op alene med sin far, der var en levemand og tidligere modstandsmand. Da han nåede konfirmationsalderen, var han engageret på venstrefløjen, hvor han samlede penge ind til Vietnam – og investerede pengene.

Som 13-årig udtalte han til en lokalavis, at man investerede pengene i aktier og obligationer. Bagsiden ved den manøvre, medgav den dengang røde Riskær Pedersen, var, at det var kapitalistisk. Men selv ikke i kommunismen var den etablerede holdning noget for Riskær Pedersen.

Op gennem 80erne og 90erne gjorde Klaus Riskær Pedersen sig bemærket som bladejer, EU-politiker, spekulant, ostesælger, levemand, mediedarling og -skydeskive og ultimativt også som dømt svindler. De fleste danskere vil huske Klaus Riskær Pedersen for den række en domme, som den nu 60-årige erhvervsmand har fået. Tre af slagsen er det faktisk blevet til. To gange betinget fængsel og én gang ubetinget.

»The establishment« husker også dommene, har Klaus Riskær Pedersen måttet sande på det seneste, hvor hans ambition om at genoplive sin politiske karriere indtil videre er gået mindre godt.

Klaus Riskær Pedersen udgav i 2014 sin systemkritiske bog »Socialkapitalisme« og håbede at føre nogle af tankerne fra siderne ind på Christiansborg. Først forsøgte Klaus Riskær Pedersen at stille op for Alternativet, men her meddelte partiet, at man ville ekskludere ham, hvis ikke han selv trak sig.

Dernæst forsøgte Klaus Riskær Pedersen at blive opstillet for Kristendemokraterne, hvor en kredsformand først var positiv for dernæst at blive sat på plads af landsledelsen.

Dermed havde det etablerede Danmark igen sat Klaus Riskær Pedersen stolen for døren for.