Mand for moderne arbejdskamp

Som formand for 3F har Per Christensen været katalysator i kampen mod Uber, social dumping og hævet pensionsalder. Og så har han været med til at få S og DF på bølgelængde.

Formand Per Christensen har været med til at rykke S og DF tættere på hinanden. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016
Læs mere
Fold sammen

Hvis man ser bort fra, at Per Christensen, få måneder efter at han i 2013 var blevet valgt til formand for fagforbundet 3F, i Ekstra Bladet forsøgte sig som traditionel fagforeningsboss ved at kritisere Socialdemokratiet for at være styret af akademikere og uden berøring med almindelige menneskers hverdag (under overskriften »De mangler lort under neglene«), så har han været en moderne faglig leder, der relativt hurtigt har fundet sine ben i rollen som formand for 3Fs 290.000 medlemmer.

»Han har undgået traditionelle arbejdskampe, som blokaderne mod Vejlegården og Nørrebro Bryghus, og i stedet med succes formået at skabe nogle principielle diskussioner om f.eks. Uber, hævet pensionsalder og social dumping, og han har dermed haft stor indflydelse på samfundsdebatten,« siger Peter Strauss Jørgensen, seniorrådgiver i kommunikationsvirksomheden Advice og tidligere spindoktor for fhv. erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

I »Magtanalysen 2016«, som bl.a. tegner et billede af, hvilke erhvervs- og fagforeningsledere, der har størst indflydelse, kan man få et indtryk af Per Christensens position i samfundsdebatten. Han ligger nummer 44, kun overgået af fagforeningsformænd som Dennis Knudsen, Bente Sorgenfrey, Claus Jensen og Lizette Risgaard.

Den tømrer-uddannede Per Christensens vej mod toppen i fagbevægelsen startede på Aalborg Portland, hvor han som relativt ung blev tillidsmand og aktiv i Cementarbejdernes Fagforening. Han har selv fortalt, at det var asbestsagen på Dansk Eternit Fabrik, hvor han så, hvordan familier blev ramt af sygdom, der for alvor vakte hans faglige engagement. At de ramte fik erstatning, betragter han som et af sine betydeligste fagpolitiske resultater.

I 1995 rykkede Per Christensen til København for at blive leder af SiDs sekretariat for arbejdsmiljø, og i 2004 blev han valgt til forbundssekretær i det store fagforbund. Ni år senere overtog han så, efter Poul Erik Skov Christensen, formandsposten i 3F, som er en fusion mellem SiD og KAD.

Jobbet har givet ham betydelig indflydelse. I 2016 deltog han i treparts-forhandlingerne mellem arbejdsgivere, arbejdstagere og Lars Løkkes regering, som bl.a. resulterede i en øget aktiveringsindsats for flygtninge og flere praktikpladser til unge, og Lars Løkke har udpeget ham som medlem af regeringens Disruptionråd.

Tidligere på året inviterede Per Christensen og 3F partilederne for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til en diskussion om social dumping, pensionsalder og ulighed. Arrangementet foregik på Christiansborg og vakte – lige som de seneste tilnærmelser mellem de to gamle arvefjender – stor opsigt i medierne.

Per Christensen forspilder kort sagt ikke en chance for at tale sine medlemmers interesser. Heller ikke på sin fødselsdag 16. juni, som han tilbringer ved Folkemødet på Bornholm. »Der er masser af beslutningstagere samlet, som har rigtigt godt af at høre om lønmodtagernes udfordringer, drømme og håb,« siger han.