Malene Schwartz fylder 80

Malene Schwartz har trodset forventningerne i den imponerende teaterkarriere, der foreløbig har varet 60 år. Rollen som Maude Varnæs i »Matador« er en af dansk fjernsynshistories mest populære skikkelser.

Malene Schwartz fylder 80 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

60 år på teatret? Hvor mange får lov at opleve det?

Det var et stort og rørende øjeblik, da Malene Schwartz blev hyldet for sine mange år på scenen i december i forlængelse af aftenens opførelse af Gustav Wieds »Skærmydsler« på Folketeatret. Som hun selv formulerede det, havde hun ikke lige set det komme, at hun skulle stå der og modtage regentparrets, kollegernes og publikums taknemmelighed i natkjole, men Gustav Wieds muntre bagatel slutter altså med sengetid for de to gamle tanter, der skændes om, hvorvidt Månen har den farve, Månen skal ha’. En bevæget Malene Schwartz citerede H.C. Andersen og sammenlignede i sin takketale sit liv på scenen med et eventyr. Og det kunne hun roligt gøre, for sådan ser det også ud udefra.

Malene Schwartz’ historie i dansk teater er fortællingen om den smukke – meget smukke – prinsesse, der viste sig at have styrke nok til at trodse de forventninger, andre havde til hende. Ja, som måske oveni evnede at gå imod de kræfter i sig selv, der kaldte på kvindelig beskedenhed og en lille smule angst for tilværelsen. Hun har vovet pelsen, når det gjaldt, og har vundet stort, så hun nu kan se tilbage på en af de rigeste karrierer i dansk teater – en karriere, som ikke er slut endnu.

Debut som 19-årig

Det stod slet ikke skrevet nogen steder, at den kønne og mildest talt uerfarne pige, som blev opdaget i en skolekomedie, og som debuterede på Allé-Scenen – det nuværende Betty Nansen Teatret – i forlængelse af et serveringsrullebord og i en alder af blot 19 år – skulle blive ikke bare en markant skuespiller i sin generation, men også en kyndig og afholdt teaterdirektør. Men sådan blev det.

Via bl.a. Det Ny Teater blev hun »ophøjet« til Det Kongelige Teater i 1961, hvor man i kulissen så en smule ned på »filmstjernen«, der havde opnået popularitet som dansk films yndige komtesse i en lang række af tidens biografsucceser.

Tiden på nationalscenen blev ikke specielt lykkelig for hende. Hun lærte meget, men følte ikke, altid, at hun slog til. Til gengæld fik hun helt andre muligheder, da hun ti år senere gik egne veje. For eksempel som noget nær musicalstjerne på Det Ny Scala og som fræk pige med statsministerfrue Helle Virkner i Cirkusrevyen. Og på fjernsyn skulle hun naturligvis opnå uanet popularitet som den skrøbelige Maude Varnæs i »Matador«, rollen, hun selv har kaldt en livsforsikring på teatret. Malene Schwartz evnede at trække klare grænser for folkekomediens udstilling af den neurotiske bankdirektørfrue og med tiden gøre hende til et helt menneske.

Succes som teaterdirektør

Sammen med Lone Hertz søgte hun teaterchefstillingen på det lille Bristol Teatret på Strøget i 1980 – trods sexistisk skepsis. Den blev for alvor gjort til skamme på Aveny Teatret, som hun gjorde til byens førende teater for den mere tænksomme teaterkunst – selv ydede hun en fremragende indsats som skuespiller i Lars Noréns »Dæmoner«.

Og endelig kunne hun sætte kronen på værket på landsdelsscenen i Aalborg, hvis position hun fastholdt med et dygtigt, ungt ensemble til at varetage det varierede repertoire, som nordjyderne flokkedes om. Og for at det ikke skal være løgn, satte hun efterfølgende hele sin person ind på at redde det skrantende Folketeatret på et tidspunkt, hvor hun egentlig mente, at direktørdagene var ovre.

Scenen har hun, som sagt, slet ikke sagt farvel, hvis der dukker noget op. Kræfterne har hun stadig.

»Det er meget sjovere at spille komedie nu, end da jeg var 19 år,« sagde hun til Berlingske i forbindelse med sit jubilæum. I den forbindelse gjorde hun selv regnskabet op.

»60 år på scenen – det er jo helt vildt. Men jeg har aldrig været andre steder end på teatret, og jeg tror, det er den hylde, der var tiltænkt mig.«

Det er der vist ingen, der kan være i tvivl om.

Rollen som Maude Varnæs i TV-serien »Matador« gjorde Malene Schwartz til folkeeje. Nu fylder hun 80. Foto: Børge Lassen/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Børge Lassen.