Mål på samlebånd

Gennem en halv snes år scorede Henning Enoksen flere mål i landets bedste fodboldrække, end nogen anden spiller har præsteret. Men også uden for banen har han gjort sig bemærket. 26. september fylder han 80 år.

Tidligere landsholdsspiller Henning Enoksen.   Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

En halv million kroner var et svimlende beløb for almindelige mennesker i 1962. Og det var det højeste tilbud, en dansk fodboldspiller nogensinde var blevet stillet i udsigt for at skrive under på en professionel kontrakt. Den italienske klub Genua var villig til at ryste op med de mange penge kontant plus en tårnhøj månedlig hyre, og så skulle man tro, at det var en smal sag at sikre sig Henning Enoksens autograf. Men nej. Det havde ingen interesse. Alt for meget knyttede ham til Danmark: arbejde, uddannelse og kæreste. Det blev »Nej til millionkontrakt«, som var titlen på den bog, han udgav året efter. Og han har aldrig fortrudt sin beslutning.

At italienske klubber kappedes om at kapre den målfarlige danske forward med det giftige venstreben, var bestemt ikke nogen tilfældighed, for både på landsholdet og i turneringskampene havde han siden slutningen af 50erne scoret mål på samlebånd. I perioden 1957-61 spillede han godt og vel 100 kampe for Vejle og scorede i gennemsnit et mål pr. kamp, og efter skiftet til AGF blev det til 83 mål i 115 kampe. Så mange mål har ingen anden spiller været i nærheden af at præstere hverken før eller siden, og det er næppe sandsynligt, at rekorden nogensinde bliver slået. Tænk hvad det kunne være blevet til, hvis han også havde været i stand til at afslutte med højrestøvlen, men den tog han kun på for et syns skyld, som hans vittige medspiller på både klub- og landsholdet, Tommy Troelsen, engang lod vide. Gennem ni år var Enoksen stort set fast mand på A-landsholdet, og det blev til 54 kampe og i alt 29 mål med et højdepunkt i den olympiske turnering i 1960, hvor han var med til at vinde sølv til Danmark.

Efter den aktive karriere på topniveau flyttede familien Enoksen til Tønder, hvor han blev en overordentlig afholdt og respekteret lærer på seminariet, og de sidste år, før han gik på pension, underviste han på Haderslev Seminarium. I 2001 flyttede familien til Grenå, og nu var det som formand for den lokale andelsboligforening, han brugte tid og kræfter. Han kunne da se tilbage på en overordentlig flot indsats for dansk fodbold – først som spiller og siden som instruktør og leder. I 25 år var han aktiv i DBUs uddannelsesudvalg, og han har modtaget både DBUs og JBUs sølvnål og fra den Internationale Olympiske Komite en fornem statuette som anerkendelse for det store arbejde, han gennem årene har præsteret for sport og uddannelse. Henning Enoksen blev for ti år siden ramt af knoglekræft, og det medførte efter et langvarigt sygdomsforløb, at han fik amputeret venstre ben.

Med sin hustru Vibeke har han netop kunnet fejre guldbryllup. Parret har tre børn – en søn driver selvstændig virksomhed i Belfast og to døtre er henholdsvis finansdirektør i Arriva og advokat og chefkonsulent i Praktiserende Lægers Organisation.