Lysende spor

Der er noget afklaret over værker af maleren og billedhuggeren Kirsten Lockenwitz, der gennem en årrække stilfærdigt har arbejdet med lyset og med mørket.

Kirsten Lockenwitz, der har arbejdet med lysende neonrør gennem adskillige årtier, debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1959. Fold sammen
Læs mere

Gennem adskillige tiår har lysende neonrør været et ofte tilbagevendende materiale i værker af Kirsten Lockenwitz.

Det kunne være nærliggende at pege på en mulig konstruktiv inspiration fra Knud Hvidberg - kammeraten og kæresten gennem en årrække, hvis eftermæle hun smukt har taget ansvaret for - men Kirsten Lockenwitz, som i morgen fylder 85, er en personlig og selvstændig kunstner, der via det konkrete maleri er nået frem til de fornemme, enkle skulpturer på gulve og vægge, der er blevet hendes særkende. Flere af skulpturerne kan fremstå som de lysende neonrørs diametrale modsætning. Skarpt formede sorte sten, der ligner et stof, som er så intenst, at det kan suge lyset til sig og gemme det i sit mørke indre.

Sådan har Kirsten Lockenwitz ikke altid arbejdet.

På Kunstakademiet blev hun uddannet i den naturalistiske tradition hos Niels Lergaard og Dan Sterup-Hansen og bevægede sig mod det abstrakte maleri.

Men skønt naturoplevelser stadig kan fornemmes i nogle af hendes værker - blandt andet inspireret af mødet med det store og ærefrygtindgydende amerikanske landskab - var det en ganske anden kølig og forestillingsløs kunst med store meditative kvaliteter, der i 1987 banede vejen for optagelse i Den Frie Udstilling, hvis formand hun har været, ligesom hun har leveret en betydelig indsats i vigtige institutionelle sammenhænge som Statens Kunstfonds indkøbs- og legatudvalg og Kulturministeriets Komité for Internationale Udstillinger.

Af de mange hædersbevisninger, der er blevet Kirsten Lockenwitz til del, kan nævnes Thorvaldsen Medaillen, Astrid Noacks Legat, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse samt Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsen Legatet.

Kirsten Lockenwitz, der også har arbejdet med keramik og siden med materialer som plastic, debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1959.

Hendes separatudstillinger har været relativt få. Men i 2005 fyldte hun Den Frie Udstillings Bygning med en meget enkel og mindeværdig, sammenhængende præsentation af nyere værker.

For et par år siden viste hun i Rundetårn en storartet udstilling sammen med Lis Nogel, der blandt andet var vellykket, fordi begge kunstnere arbejder med beherskede virkemidler med effektfulde resultater, der har denne kvalitet af stilfærdighed, det undertiden er alt for nemt at savne i kunstlivet.

Kirsten Lockenwitz har desuden udført en række markante værker til det offentlige rum og en lysudsmykning til Den Sorte Diamant i København, hvor lysende spor dukker op i passagen mellem bygningen og havneløbet og bliver mere tydelige, som mørket falder på.

 

Blå bog

 

Kirsten Lockenwitz har modtaget en længere række hædersbevisninger og blandt dem Thorvaldsen Medaillen, der er den største anerkendelse, Akademiet for de Skønne Kunster kan tildele en billedkunstner.

 

Kirsten Lockenwitz har ved flere lejligheder opsøgt øde landskaber for at samle mental inspiration til sin udvikling. Blandt andre Monument Valley i Arizona, der er kendetegnet med sine store, afslebne bjerge – og ørken.

 

Kirsten Lockenwitz har også i perioder slået sig ned ved den jyske vestkyst for at være alene med den overvældende natur, man stadig kan finde, hvis man søger.