Lydpioneren Per Brüel er død, 100 år gammel

En af landets mest innovative ingeniører, Per Brüel, er død, 100 år.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere

Den 6. marts i år modtog civilingeniør Per Brüel gratulanter i sit hjem i Holte i anledning af sin 100 års dag. Der var hilsener fra nær og fjern, for Per Brüel var kendt over hele kloden. Det var nemlig ham, der opfandt verdens første instrument til måling af lyd. Opfindelsen blev senere grundlaget for Nærum-virksomheden Brüel & Kjær, som stadig er en af Danmarks store elektronik-virksomheder.

I påsken døde Per Brüel, mæt af dage.

Han voksede op i en sønderjysk familie, hvor man i flere generationer ernærede sig ved skovdrift. Men Per Brüel var lidt af en oprører. Han ville ikke gå forstvejen og blev i stedet civilingeniør. Det var på Polyteknisk Læreanstalt, at han mødte Viggo Kjær, som blev hans kompagnon gennem det meste af hans erhvervsliv. Det var bl.a. sammen med Kjær, at han under krigen udviklede de første apparater til måling af akustiske signaler.

Mens Per Brüel var den udadvendte karismatiske salgsingeniør, der forstod at sælge produkterne, var Viggo Kjær, som døde i 2013, den store systematiker, der fik Kjærs halvfærdige prototyper til at virke.

Sammen drev de gennem årene Nærum-virksomheden, der på et tidspunkt beskæftigede ikke mindre end 2.700 medarbejdere. De to superteknikere var ikke enige om alt, men enige om at slå plat og krone, hvis en sag nødvendigvis måtte afgøres.

Som virksomhedsledere var de også på andre felter utraditionelle. Ingeniører blev ansat, hvis de havde talent. De måtte selv finde ud af, hvad de skulle lave. På den måde blev Brüel & Kjær lidt af en legeplads for teknikere.

Virksomheden udviklede sig i mange retninger, men i begyndelsen af 90erne løb udviklings-omkostningerne løbsk uden at salget fulgte med. Virksomheden kom ud i en krise og Danske Bank tog over. Brüel og Kjær-familiernes veje skiltes og virksomheden blev solgt til en tysk koncern for 400 mio. kr. I dag ejes Brüel & Kjær af den engelske Spectris-koncern.

Per Brüel forsonede sig aldrig helt med de nye ejere, men han blev ved med at arbejde med lyd og stiftede flere nye selskaber. Han modtog gennem årene talrige internationale priser for sin indsats på lydområdet og i dag anerkender Brüel & Kjærs ejere fuldt ud stifterens afgørende betydning for selskabet.

Privat var Per Brüels store interesse flyvning. Han var blandt de første privatpiloter i Danmark, der fik licens til at flyve tomotorers propelfly. Fra 1950erne og fremover fløj han Brüel & Kjærs egne forretningsfly. Han tog rundt i Europa, men fløj tillige til Thailand. På rejser i Nordamerika lejede han fly, når han skulle på salgsturné. Han havde også held med at sælge måleapparater i det kommunistiske Kina længe før andre virksomheder evnede at trænge igennem på det kinesiske marked.

Teknologisk var han en dansk pioner – om ikke på linje med Haldor Topsøe, der også levede næsten til han var 100 år – så dog tæt på.

Per Brüel begraves fredag 10. april.