Lyden af 1960erne

Britiske Petula Clark var et af tidens helt store navne i 1960erne. Hun har solgt mere end 68 millioner plader.

sangeren Petula Clark fylder 85 år. Foto: Brendanan Mcdermid Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid

Petula Clark begyndte at underholde med sin populærsang i BBC allerede under Anden Verdenskrig. Siden har hun i syv årtier været aktiv som sanger, skuespiller og komponist.

I 1960erne indsang hun plader på fransk, og hun fik en international karriere med sange som »Baby Lover«, »With All My Heart« og »Prends Mon Cœur«. I 1960erne blev hun kendt overalt i Europa for hits som »Downtown«, »I Know a Place«, »My Love«, »A Sign of the Times«, »I Couldn’t Live Without Your Love«, »Colour My World«, »This Is My Song« og »Don’t Sleep in the Subway«.

Mere end 68 millioner plader solgte hun og fik tilnavnet »First Lady of the British Invasion« – den britiske invasions førstedame. En reference til Anden Verdenskrig, men især til det aftryk, den britiske popkultur-revolution satte på resten af verden i 1960erne.

I 1955 var Petula Clark blevet kæreste med Joe »Mr. Piano« Henderson, en i datiden berømt britisk pianist, der havde sin storhedstid i 1950erne. Petula Clarks berømmelse steg støt, mens mr. Pianos ditto dalede, og hans stolthed forbød ham at blive til »mr. Petula Clark«, så brylluppet blev aflyst. Dog blev de et par år ved med at samarbejde professionelt kulminerende med BBCs radio-underholdningsserie »Pet and Mr. Piano«. Mr. Piano skrev tilmed i 1962 en sang, »There’s Nothing More To Say«, om at de gik fra hinanden. Den er med på LP’en »In Other Words«.

Pæn mand, pæn bog om Bent Fabricius-Bjerre

oktober 1957 blev Petula Clark inviteret til at optræde i Olympia i Paris, hvorfra et af Europas mest populære radio-programmer, Musicorama, transmitterede live. I den forbindelse var hun til et møde på Vogue Records for at drøfte mulighederne for også at udsende plader på fransk med direktøren, Léon Cabat. Ved denne lejlighed mødte hun sin kommende mand, Claude Wolff, som hun faldt pladask for, og da hun fik at vide, at hun skulle arbejde sammen med ham, hvis hun indspillede sange på fransk, slog hun til med det samme. De har været sammen lige siden og fik tre børn.

I 1964 var Petula Clarks sangkarriere i Storbritannien ved at tabe højde, da komponisten og arrangøren Tony Hatch, der havde assisteret og arbejdet sammen med hende på Vogue Records i Frankrig og på Pye Records i Storbritannien, fløj ned til hendes hjem i Paris, hvor han præsenterede hende for nyt materiale. Ikke meget fandt nåde for hendes øre, men da han spillede nogle toner af en sang, han endnu ikke havde gjort helt færdig, og som han var blevet inspireret til under et besøg i New York, svarede hun, at den ville hun godt lave, »hvis teksten bliver lige så god som melodien«. Sangen blev til »Downtown«.

Elses ’68

etula Clark var i Canada, da pladen blev udsendt, og hverken hun eller Tony Hatch havde forudset, hvilket monster-hit, den blev. Inden året var omme, var den udsendt på fire forskellige sprog, og den strøg til tops på hitlisterne i Storbritannien, Frankrig, Holland, Tyskland, Australien, Italien, Rhodesia, Japan og Indien. Også i Danmark var den et storslået hit. En direktør i Warner Bros., Joe Smith, hørte den under et ophold i London og købte rettighederne til at udsende den i USA, hvorefter den også lå nr. 1 på hitlisterne der.

Hatch har siden indigneret afvist, at han først havde forsøgt at afsætte sangen til den amerikanske vokal-gruppe The Drifters.