Liza Minnelli arvede sin mors misbrug: En karriere med stoffer

Liza Minnelli har haft en stor karriere som entertainer, men har også stået i skyggen af sit eget misbrug.

FOTO: AFP PHOTO/FABRICE COFFRINI Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Æblet falder tæt på stammen. Og det er godt eller dårligt – eller måske begge dele.

Liza Minnelli arvede en masse af sin mor, Judy Garlands, store talent som skuespiller og sanger. Det var den gode arv. Desværre fik hun også den dårlige arv med sig i form af et livslangt misbrug af alkohol og stoffer.

Heldigvis fylder Liza Minnelli nu 70 år og overgår dermed sin mor med årtier, idet Judy Garland døde allerede som 47-årig i 1969 som følge af en overdosis.

Liza Minnellis store gennembrud kom i 1972, hvor hun spillede Sally Bowles i musicalfilmen »Cabaret«, der blev lavet på baggrund af Broadway-stykket af samme navn.

Cabaret foregår i det dekadente Berlin i begyndelsen af 1930erne, mens nazisterne langsomt kom til magten og kvalte alt, der var anderledes. Sally Bowles med de magiske store brune øjne var i musicalen en engelsk cabaretkunstner, der arbejder i Kit Kat Klub. Liza Minelli fik en Oscar som bedste skuespillerinde for sin rolle.

Allerede dengang havde hun prøvet at vinde en pris med stor prestige. Det var, da hun vandt en Tony Award for sin rolle i Broadway-musicalen »Flora the Red Menace«, som faktisk var den 19-årige skuespillers debutrolle på Broadway. Hun er den yngste, der nogensinde har modtaget den pris. Siden har hun vundet to Golden Globe, en Emmy og yderligere en Tony Award.

På den fædrene side er Liza Minnelli datter af den berømte film- og teatermand, Vincente Minnelli, der stod bag mange af tidens store musicals både på film og teater. Så hun er født ind i miljøet. Efter »Cabaret« deltog hun i flere film, men de fik en blandet modtagelse, indtil komedien »Arthur« med Dudley Moore i den mandlige hovedrolle.

På teatersiden havde Liza Minelli stor succes med blandt andet muscialen »The Act«. Samtidig gjorde hun sig som popsanger, hvor hun havde succes med et program af populære sange fra mest 1960erne og 1970erne, som hun dog opdaterede til også at indeholde musik fra 1980erne.

Hun gav koncerter, blandt andet i Carnegie Hall i både 1979 og 1987, og i Radio City Music Hall i 1991 og 1992. Mest berømt blev dog hendes turne med Frank Sinatra og Sammy Davis Jr. under navnet »Frank, Liza & Sammy«. I Royal Albert Hall i London var koncerten et sådant tilløbsstykke, at politiet måtte opsætte afspærringer, for at publikum overhovedet kunne komme ind. I perioden udgav hun også flere plader fra livekoncerter alene eller sammen med andre. »Frank, Liza & Sammy« udkom også som plade.

Det meste af sin karriere har Liza Minnelli kæmpet med stofmisbrug. Senest var hun på afvænning for et års tid siden. I modsætning til mange andre stjerner har hun aldrig gjort en hemmelighed ud af sit problem.

Hun er ikke gift i øjeblikket, men har været gennem fire ægteskaber, hvor især det sidste blev en grim omgang med beskyldninger mod hinanden af en art, der hverken tjener Liza Minnelli eller David Gest, som den forhenværende mand hedder, til ære.

Liza Minnelli ville gerne selv have børn, men opgav efter tre mislykkede graviditeter.