Livsglad Bournonville-specialist

Jubilæum. Balletinstruktør og pædagog, Anne Marie Vessel Schlüter, har både været danser, balletskoleleder og statsministerfrue. I dag fejrer hun 50-års jubilæum i Den Kgl. Ballet.

Foto: Simon Læssøe
Læs mere
Fold sammen

»Jeg elsker mit arbejde. Gennem hele mit liv er der ikke noget andet sted, jeg har opholdt mig mere end på Det Kgl. Teater, og jeg har nydt hvert sekund,« siger Anne Marie Vessel Schlüter, der i dag kan fejre 50-års jubilæum i Den Kgl. Ballet.

Egentlig er det 62 år siden, hun første gang gik på scenen. For med en mor, der var balletdanser, og en far, der var regissør, er Anne Marie Vessel Schlüter født med teater i blodet og fik allerede som fire-årig rollen som drengen i operaen »Madame Butterfly«. Siden kom hun ind på Det Kgl. Teaters Balletskole, og som aspirant i Den Kgl. Ballet debuterede hun i 1966 som en livlig juniorelev i David Lichines muntre ballet, »Graduation Ball«.

I debutåret dansede hun også den romantiske Leonora i Bournonvilles »Kermessen i Brügge«, og Bournonville-repertoiret skulle fremover blive hendes helt store speciale, først som danser og siden som pædagog og instruktør - både herhjemme og mange steder rundt omkring i verden. Og Anne Marie Vessel Schlüter er med sit glade og positive væsen en inkarnation af livsglæden i Bournonvilles balletter.

Som danser rakte repertoiret dog langt ud over Bournonville. Blandt andet har jubilaren danset eleven i Flemming Flindts »Enetime« over for en række forskellige dansemestre med Rudolf Nureyev som den mest prominente.

Hun skabte ballethistorie, da hun i 1991 sammen med Frank Andersen iscenesatte »Et Folkesagn« i scenografi af dronning Margrethe. Til den store Bournonville-festival i 2005 stod hun for nyopsætningen af »Livjægerne på Amager«, og i forbindelse med samme festival stod hun bag DVD-udgivelsen af de berømte Bournonvilleskoler.

I 2013 debuterede hun som koreograf med en solo til Lis Jeppesen på programmet »242 år i trikot«.

Selv om hun i samme periode blev ramt af brystkræft, fortsatte hun med at arbejde og er nu heldigvis erklæret rask.

Sin store kærlighed til ballettens kunst har Anne Marie Vessel Schlüter videregivet til flere generationer af unge dansere.

Allerede i 1979 begyndte hun at undervise på Det Kgl. Teaters Balletskole, og 1988-2006 var hun leder af balletskolen. I dag underviser hun fortsat skolens ældste elever i Bournonville og er balletinstruktør og coach for solister og solodansere.

Hun har netop været medinstruktør på »Sylfiden«, der havde repremiere i går, og hun skal snart i gang med instruktørarbejdet på Neumeiers »Romeo og Julie«.

Som noget helt ekstraordinært var hun i sidste måned tilbage på scenen, da hun dansede rollen som bedstemoderen i »Nøddeknækkeren« med en anden 50-års-jubilar, Poul-Erik Hesselkilde, ved sin side.

Privatlivet delte hun i midtfirserne med balletdanseren Alexander Kølpin, med hvem hun har den 30-årige søn Niclas, der er skuespiller.

Efternavnet Schlüter kom til, da hun i 1989 giftede sig med daværende statsminister Poul Schlüter og pludselig blev landets statsministerfrue i en periode.

Ægteparret, der bor på Frederiksberg, kunne forrige år fejre sølvbryllup.

50-års jubilæet i Den Kgl. Ballet fejrer Anne Marie Vessel Schlüter med en reception på Gamle Scene i eftermiddag.