Livet er jo her og nu - giv det et løft

60 år. Flemming Skouboe blev ikke svimmel efter sin milliardscore på vingekoncernen LM, men dyrker livsglæden – også for andre – med sit hjælpsomme sind vel til mode på egen ø.

Foto: Scanpix. Flemming Skouboe - har netop fået kongelig skulptur på sit Fænø Gods som en hyldest til livsglæden
Læs mere
Fold sammen

Flemming Skouboe er en af disse hovedrige ildsjæle, der ikke bruger millionerne alene på gods og guld, men også med en vis blufærdighed har øje og øre for det kulturelle – som den romerske rigmand Mæcenas. Det vender vi tilbage til – med kunst, teater, gastronomi, arkitektur, film - og poetisk omgang med demente..

Først og fremmest har Skouboe vel villet realisere ønsket om, at få foden under eget bord. Gerne på egen ø.

Opskriften er her: Realeksamen, udlært ostesælger, HH, værnepligtig på en minestryger, hjem til familiens LM-fabrik i Lunderskov med produktion af campingvogne og lystbåde. Så ud med dem, de giver ikke overskud, i gang med møllevingerne, for det gør de. Faren købes ud, eneejeren indsætter dygtig ledelse, selv klarer han strategien. Det går derudad som markedsleder på hele kloden – og tju bang chokolademand: 2,4 milliarder sættes ind på kontoen, da den britiske investeringsfond Doughty Hanson & Co. i 2001 overtager koncernen.

Held og timing, hed det beskedent fra den nyslåede milliardær.

Ø blev endnu mere naturperle.

Den frie fugl havde smidt vingerne og kunne nu selv bestemme. Året før salget havde han ellers satset, hvad han da havde af likvider, ca 50 millioner, for at kunne købe den frodige Fænø i Lillebælt.af uldjyden Mads Eg Damgaards bo. Det skete egentlig for at skaffe sig og de to sønner et jagtrevir nær det daværende familiedomicil ved Kolding Fjord. Så fru Hanne døbte med et suk omgående nyerhvervelsen for »drengeøen«.

Men det er blevet meget, meget mere. Fænøs knap 400 hektar er gennemrestaureret, landbrug er med trekvart million træer blevet til skovbrug, fremragende arkitekter har tegnet nye boliger og ikke mindst en ny Fænøgård, et herresæde med ridderhal, jægerstue og -værksted samt med nutidskunst. Den gode Michael Kvium har således som husmaler udført to meget store lærreder.

Og udenfor er netop afsløret en statue af en kvinde fornøjet spisende vindruer. En hyldest til livsglæden, sagde Skouboe. Kunstneren hedder Henrik og afsløringen foretog svigerdatteren Marie fra Schackenborg.

Det hele kan lejes til celebre selskaber eller konferencer for en pris, der nok forekommer høj, men ifølge Flemming Skouboe kun er symbolsk: Før i tiden arbejdede jeg med det,.der ikke interesserede mig så meget, men gav penge; nu har jeg - hæ hæ - gang i mine egentlige interesser, og det kaster ikke rigtig noget af sig,

Jørgen Leth mødte en mæcen

Skouboe udgav en flot naturbog om sin ø, og nu kommer næste nummer af Per Nagels Living Architecture til at handle om de mange unikke bygninger på Fænø, som er blevet et arkitektonisk smørhul i Lillebælt..

Under en ferie på sin middelalderborg på Mallorca - sådan en har han også - traf Skouboe i Asbælks kunstcenter filmmageren Jørgen Leth, der i Weekendavisen havde udtrykt sine frustration over, at Filminstituttet ikke havde råd til at digitalisere hans filmproduktion og bevare den for eftertiden. Det syntes Skouboe var synd, så han stillede garantien, men det skulle være uden pr, tak. Prisen blev syv millioner.

Hvornår har man sidst set en mæcen i Danmark med den indstilling? sagde en forbavset Jørgen Leth.

Om få uger publicerer Skouboe på forlaget Fænø Lighthouse - Fænø har også et fyr - et multimedialt demens-projekt »Den anden frekvens« med Asbjørn Nors. Begge har traurige minder med demente. Med en bog, en film på DVD med digtere og demente og særlig komponeret musik på en CD skulle projektet være en hjælp til pårørende og plejepersonale: En dement er jo et menneske i udvikling, som det hedder.

Kokkelandsholdet lå sidste år i træningslejr på Fænø, og Skouboe organiserede dets deltagelse i kulinarisk OL med en fundraising-middag. Og han har indlemmet gourmetrestauranten Henne Kirkeby Kro i sit imperium.

Mungo Park fik teater i Kolding

Og så var der lige Designskolen i Kolding, der skulle reddes, og byen have et nyt kulturtiltag. Mungo Parks stikling fra Allerød gav han vækstmulighed ved at skyde 15 millioner i byens gamle bibliotek, der nu er teater. Her er borgerne siden december udfordret af det roste stykke Seest, der 15. januar har Allerød-premiere.

Den lidt rastløse ildsjæl vil sikkert i de kommende år mere eller mindre ubemærket udvikle flere projekter, når han som det legebarn han også er, går i idefolk med træsko på.

Hans hustru Hanne, indtil for få år siden udøvende sygeplejerske, vil helst bare leve som andre og er glad for, at familien er flyttet til byens centrum ved slotssøen, hvorfra hun kan smutte i Føtex. Og de deler deres glæde over, at de to sønner er helt eller halvt færdige med deres uddannelser på CBS og klar til erhvervslivet frigjort fra arvelige forpligtelser.

Finanskrisen strammer ikke

En avishistorie vil vide, at han efter salget af LM sad og bladede i et bilmagasin for at finde en ny bil. Men da biltesten viste, at en sportslig BMW Z8, en Porsche Turbo og en Ferrari 360 Medona var lige gode, købte han en af hver? Jeg er flov over at måtte indrømme, at historien er sand, kommer det tøvende..

Jamen finanskrisen, hvor alle jamrer? Det gør herren til Fænø ikke; han har investeret meget begrænset i papirer. Vel var det lidt ærgerligt, da andre tjente styrtende på dem i højkonjunkturen, men til gengæld har han ingen grund til at ømme sig nu.

Flemming Skouboe er til fest og farver. men fødselsdagen er ikke anderledes, fordi det er 60 i år. I morgen går Flemming Skouboe som vanligt på kokkejagt på drengeøen sammen med 12-14 venner. Suppleret med inviterede suppejægere bliver de i alt til en herrefrokost for 64 i riddersalen.