Litteratur i højsædet

John Chistian Jørgensen, dr.phil., fhv. litteraturkritiker, København, fylder 15. januar 70 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede før sin eksamen som cand.mag. 1971 underviste John Chr. Jørgensen de danskstuderende på Københavns Universitet, siden 1975 som lektor. I 1995 blev han dr.phil. ved Københavns Universitet, hvor han vedblev at undervise frem til 2007.

I mange år var han en endog meget produktiv og engageret litteraturkritiker ved Politiken. 1987-90 fungerede han oven i købet som avisens litteraturredaktør. I ti år – 1996-2006 – var han knyttet til Ekstra Bladet. Og endelig har han virket som forsker og forfatter på et meget stort område – i starten som en af litteratursociologen Sven Møller Kristensens bedste elever, efterhånden på felter, han selv har opsøgt og opdyrket.

Pædagog, popularisator, publicist – John Chr. Jørgensen har været det hele. Han har beskæftiget sig med sit fags principper og metoder. Han har studeret den danske realisme fra det moderne gennembrud op til vore dage. Han har ligeledes taget del i kønsrolle-debatten og bl.a. skrevet flere værker om kvinder i journalistik.

Han er vores mest kvalificerede kender af Leif Panduro og hans forfatterskab – kulminerende i den store banebrydende og grundlæggende biografi, der udkom på ti-års dagen for Panduros død 1987. Og endelig har han udgivet en lang række monografier, brugs- og håndbøger om den del af kulturlivet, der udfolder sig i aviserne - kulturjournalistikken, anmelderiet, dets ydre og indre vilkår samt ikke mindst: dets personer. Med ikke så få sideblikke til fjernsynet, der i ham har fundet en af sine første historikere.

Jørgensen er selv et produkt af det folk, han helst ser litteraturen skrevet for. Men samtidig har han den akademiske bagage i orden – Georg Brandes-prisen fik han allerede 1979. Og på universitetet har han været med til at starte, opbygge og udvikle undervisning i mediekundskab.

Den produktive fødselar, der på 27. år er gift med musikkritikeren Teresa Waskowska, er nu optaget af kommende værker om henholdsvis Asta Nielsen og Lise Nørgaard.