Legenden i Novo Nordisk fejrer 75 år

75 i dag. I sin tid hos Novo Nordisk blev Mads Øvlisen bl.a. berømt for sit indkøb af kunst, som han brugte aktivt som ledelsesredskab.

Mads Øvlisen om CSR og hans mere end 30-årige virke i "den gode sags" tjeneste. Om nogle af de tanker, han har gjort sig ift. virksomhedernes rolle i et samfund, hvor ansvaret for fællesskabet ikke er, hvad det har været. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor bliver han egentlig kaldt en legende, spurgte yngste mand på erhvervsredaktionen for nylig, da talen faldt på Novo Nordisks mangeårige topchef og siden bestyrelsesformand, Mads Øvlisen.

Legende er måske et lidt voldsomt ord at bruge om en nulevende erhvervsmand, og Mads Øvlisen ville nok selv betakke sig for at få prædikatet.

Men at Mads Øvlisen har sat sit markante fingeraftryk på dansk erhvervsliv og den danske kunstverden, og at han fortsat er en stemme, der bliver lyttet til, både i samfundsdebatten og når talen falder mere specifikt på virksomheders sociale ansvar, lader sig ikke skjule.

Mads Øvlisen, der i 1963 giftede sig med sin ungdomskæreste Lise, overtog i 1981 posten som administrerende direktør i det daværende fondsejede, men familiedrevne Novo Industri efter sin svigerfar, Knud Hallas-Møller. Hallas-Møller var på sin side svigersøn til den ene af de to brødre, som stiftede Novo Nordisk.

I 1981 var Novo Nordisk det ene af to insulinproducerende virksomheder herhjemme. I dag er de to insulinvirksomheder for længst fusioneret og den sammensmeltede virksomhed Novo Nordisk er igen splittet op i to, nemlig Novo Nordisk, der er globalt førende inden for diabetesbehandling, og Novozymes, der er verdens førende producent af enzymer.

I forbindelse med opsplitningen af selskabet i 2000, skiftede Mads Øvlisen direktørstolen ud med en post som bestyrelsesformand for Novo Nordisk, inden han i 2006 formelt slap tøjlerne helt i virksomheden.

Da Mads Øvlisen blev ansat i Novo Industri i begyndelsen af 1970’erne havde virksomheden 1.200 ansatte. I dag beskæftiger Novo Nordisk og Novozymes tilsammen omkring 50.000 medarbejdere verden over og omsætter i alt for mere end 100 mia. kr. Novo Nordisk hører til blandt Europas mest værdifulde virksomheder, og giver ejeren, Novo Nordisk Fonden, en finansiel styrke, der sætter den i stand til at støtte dansk medicinsk forskning med milliarder.

Det er ikke alene Mads Øvlisens fortjeneste, men det er hans beslutninger, og ikke mindst hans ledelsesmæssige indsats op gennem 1980’erne og 1990’erne, der har lagt grundstenene til Novo-familiens succes.

Længe før corporate social responsibility blev moderne, udtænkte Mads Øvlisen de værdibaserede ledelsesprincipper, som siden er blevet Novo Nordisks varemærke, og ofte bliver omtalt som Novo-ånden.

Og efter at han forlod Novo Nordisk har han arbejdet videre på at få virksomheder og mennesker i det hele taget til at påtage sig større ansvar og forpligtelser over for mennesker og miljø. I 2006 blev han medlem af FN’s Global Compact Board, og har dermed ydet indflydelse på den CSR-fokus, der har bredt sig i internationalt erhvervsliv de senere år.

Men det er ikke kun virksomheder, der må tage mere ansvar, også den enkelte dansker, hvis man spørger Mads Øvlisen, der ikke er bleg for at komme med markante holdninger:

»Danmark har det godt i øjeblikket, men vi ved også, at Danmark står over for væsentlige udfordringer, som ikke løses ved, at vi overlader det til politikere og faglige organisationer alene. Det kan kun lykkes ved, at vi tager ansvar og får en solidaritet, der er lige så stærk som den, vi havde engang og, som skabte det velfærdssamfund, vi var så stolte af,« lød det blandt andet fra Øvlisen i et interview med BT for et par år siden.Den kunstglade Mads Øvlisen har også spillet en central rolle i dansk kulturliv.

Fra 2000 til 2007 var han bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater – en periode, som både bød på et nyt, omdiskuteret operahus, et nyt teaterhus og store ledelsesmæssige forandringer. Fra 2007 til 2011 var han formand for Statens Kunstråd og har flere gange formået at pirke til den etablerede danske kunstverden, blandt andet med sit ønske om at give flere af rådets penge til udenlandske kunstnereI sin tid hos Novo Nordisk blev Øvlisen i øvrigt berømt for sit indkøb af kunst, som han brugte aktivt som ledelsesredskab, lige som kunst og musik spiller en meget stor rolle i Mads Øvlisens og hustruen, keramiker Lise Øvlisens liv og i hjemmet i Holte.