Lang vej i mål for Speedy Sarko

Efter fem år som præsident tabte Nikolas Sarkozy i 2012 til François Hollande. To år senere meldte han sig tilbage i politik og i november blev han igen valgt som formand for det konservative parti UMP. 28. januar fylder han 60 år.

Nikolas Sarkozy.   Foto: Lionel Bonaventure/AFP Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Terrordrabene i Paris var ikke godt for Nikolas Sarkozy. Man kunne måske tro, at den tidligere præsident, der har omtalt unge rødder som »rakkerpak« og som indenrigsminister talte om at »spule« gaderne i de problemfyldte forstæder rundt om Paris, kunne bruge Charlie Hebdo i sin kampagne for et politisk comeback, men sådan er det indtil videre ikke gået. I stedet er det den ellers historisk upopulære præsident François Hollande, der fremstår som den samlende figur i Frankrig og har fordoblet sit popularitetstal fra 21 til 40 procent.

Nikolas Sarkozys deltagelse i den store march i Paris 12. januar udviklede sig til lidt af et pr-selvmål. Sarkozy var som tidligere statschef placeret i fjerde række med sin hustru, sangeren Carla Bruni, men Sarkozy vil tilsyneladende gerne være præsident igen i 2017. Han forsøgte at klemme sig frem i forreste geled. Da en trafikforhindring skabte et hul i kæden af stats- og regeringschefer, skød »Speedy Sarko«, som han ofte kaldes i Frankrig, frem mellem Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Malis præsident Ibrahim Boubacar Keïta. Billederne indbragte ham hån verden over.

»Han er også så lille, at han kommer igennem overalt,« sagde en studievært på den tyske TV-sender N-tv.

»Han var to skridt fra præsidenten ved hver foto-lejlighed og stillede sig på tæer, når vigtigere personer kom imellem ham og kameraet,« skrev journalisten Sophie Pilgrim fra TV-stationen France24 i en blog.

I det populære ugemagasin L’Obs, der politisk ligger til venstre for midten, skrev klummeskribenten Thierry de Cabarrus, at Sarkozy igen demonstrerede sit »oppustede ego« og ikke er »vokset« i sin tid uden for rampelyset.

Efter fem år som præsident tabte Sarkozy i 2012 til Hollande. To år senere meldte han sig tilbage i politik og i november blev han igen valgt som formand for det konservative parti UMP og tog dermed et første skridt til at vende tilbage til Élysée-palæet ved præsidentvalget i 2017. Men der er mange forhindringer for Sarkozy. Én er mistanke og efterforskning for korruption og bestikkelse. To andre er hans partifæller de tidligere premierministre Alain Juppé og François Fillon, der også gerne vil være præsidenter. Sidstnævnte har ifølge en bog af to journalister fra avisen Le Monde arbejdet aktivt for at få Hollande til hurtigt at påbegynde en korruptionssag mod Sarkozy.

»Hvis I ikke slår til hurtigt, lader I ham komme tilbage,« skal Fillon ifølge bogen have advaret en af Hollandes nærmeste rådgivere. Det bestrider Fillon.

UMP beslutter sig først om to år til, hvem der skal udfordre socialisternes Hollande i 2017. Afgørende bliver i høj grad kursen over for det højrenationale parti Front National og formanden Marine le Pen, der må regnes som en mulig præsidentkandidat og i hvert fald har gode chancer for at være én af de to, der går videre fra første valgrunde. I forhold til den mere midtsøgende hovedudfordrer Alain Juppé står Nikolas Sarkozy for en højredrejning af UMP og en tilnærmelse til le Pen. Nikolas Sarkozy har efter terrorangrebet igen efterlyst en debat om indvandring og har luftet tanker om at indskærpe EUs magt og trække baglæns på homoseksuelles ret til ægteskab.

Korruptionsmistanker har ligesom beretninger om utroskab og et liv i luksus ikke nødvendigvis nogen afskrækkende effekt på vælgerne i Frankrig. »Monsieur Bling Bling«, som Sarkozy også kaldes, lever ganske fornemt på aftægt. Staten stiller en fin 320-kvadratmeter lejlighed til rådighed i Rue Miromesnil tæt på Élysée-palæet og en tjenestebil med to chauffører. Han bruger kun lejligheden til arbejde. Han bor med Carla Bruni, der er hans tredje hustru, og deres børn i dennes byhus.

Den 47-årige Carla Bruni har blandede følelser omkring ægtemandens mulige come-back, fortalte hun for nylig den amerikanske TV-vært, Ellen DeGeneres.

»Jeg ønsker, at han skal være lykkelig, og bekymrer mig om mit land. Men som hustru ønsker jeg ikke, at han vender tilbage,« sagde den tidligere model.