Landeplage og lidt blues indimellem

Komikertrioen, De Nattergale, fandt sammen ved en revy i Ribe. Siden blev de nærmest en landeplage.

28NAVViggo-Sommer-111911.jpg
Viggo Sommer bliver stadig bedst husket fra »The Julekalender«. Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Viggo Sommer fylder 60 år i dag. Han er bedst kendt som medlem af komikertrioen De Nattergale, men han kan også synge og spille på egen hånd.

Det er svært for ikke at sige umuligt at skrive et fødselsdagsportræt om Viggo Sommer uden også at skrive om De Nattergale. Hvis man nu har boet i udlandet de seneste 30 år, kan det som en service oplyses, at De Nattergale er en jysk komikertrio, hvor Viggo Sommer har optrådt sammen med Uffe Rørbæk Madsen og Carsten Knudsen.

Tilbage i 1983 blev de tre hver for sig hyret til Ribe-revyen, hvor de fandt ud af, at de svingede sammen, når det gjaldt både musik og humor. Første gang de optrådte sammen siden da, kaldte de sig Febbes Kaffeorkester, og i løbet af de næste år voksede fænomenet, og i 1987 blev Febbes Kaffeorkester til De Nattergale, og samme år udsendte de deres første album. Det var med plade nummer 2, at landeplagen »Uha Da Da«, sendte De Nattergale på en massiv landsturné.

Siden var de på mange andre turnéer, men efter nogle år gik de fra hinanden, men har igen de senere år været ude at synge og spille sammen igen. Deres mest sejlivede succes er nok alligevel julekalenderen fra TV 2 i 1991 med titlen »The Julekalender«. Den kun tre år gamle TV-station tvivlede så meget på idéen, at de lod trioen beholde rettighederne til TV-serien selv.

Denne studentervittighed, der blev en regulær landeplage, har adskillige gange reddet alle tre medlemmers sommerferie, når julekalenderen er blevet genudsendt, for det er der gode penge i.

Viggo Sommer er født tæt ved Ansager, der ikke ligger langt fra Varde. Egentlig er han uddannet automekaniker, men han har aldrig haft arbejde som sådan efter endt uddannelse.

Til gengæld har han spillet bas for Henning Stærk i en periode, og så har han sunget på punkbandet Skullclubs sang »Sving dine dadler«. Det er et par år siden. Viggo Sommer har siden ret ofte været på turné med sit band The Backhowlers, der spiller både i forsamlingshuse og på større spillesteder. Sommer kalder det for »Musikalsk sitdown comedy på jysk!«

Blandt anekdoter og røverhistorier og en grundtone af bluesmusik, afleverer Viggo Sommer også i denne trio sange fra De Nattergales kanon.

Blandt de tre morsomme og bevægelige gummiansigter i De Nattergale er Viggo Sommers måske det mest åbne.

Hvem husker ikke griseavleren med hentehår og pibe i mundvigen i »The Julekalender«? Sommers ansigt kan både være undrende, stramt, åbent og gavmildt. Mon ikke sidstnævnte grimasse kommer mest i aktivitet på den runde dag?