Kvinden, der hellere ville være boghandler

Louisa Schønnemann Bøttkjær blev træt af nedskæringer i det offentlige og åbnede i stedet en boghandel. På fredag bliver hun 50 år.

I vore dage lyder det næsten naturstridigt. Louisa Schønnemann Bøttkjær nyder at være herre i egen boghandel. Fold sammen
Læs mere

Man bliver ikke rig af at eje en lille boghandel i Ordrup og det daglige slid er som en gammel købmandsforretning i provinsen, men man bliver alligevel tilfreds.

Sådan nogenlunde kan Louisa Schønnemann Bøttkjær sammenfatte det første trekvarte år som selvstændig boghandler. Inden det kom så vidt, var hun gennem en årrække embedsmand på vej mod toppen i det offentlige, senest var hun administrationchef på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, men hun har været en del steder inden for det offentlige gennem årene. Hun fulgte den slagne vej for jurister i det offentlige, hvor man efterhånden steg i graderne.

»Problemet var efterhånden, at man skulle udmønte så mange vanvittige politiske beslutninger hele tiden, og de endte som regel med, at man skulle fyre nogen. Det var ikke særligt behageligt, når man samtidig hele tiden er nødt til at være loyal over for sin arbejdsplads, selvom man ikke er enig i de ting, der sker,« konstaterer Louisa Schønnemann Bøttkjær, som en af begrundelserne for, at hun i dag er boghandler.

Det er samtidig et farvel til karrieremulighederne inden for det offentlige system.

Andre grunde er blandt andet den forestående 50 års fødselsdag og at børnene er fløjet fra reden. Inden hun købte forretningen nåede hun også at få en cand.teol., hvor hun i øjeblikket er ved at skrive sin mater om Kierkegaard.

At få en boghandel var en romantisk drøm, hun havde båret rundt på et godt stykke tid. Hun er ikke bange for, at bogen forsvinder.

»Man husker simpelthen bedre, når man har læst noget i en bog, end hvis man har læst det på en i-Pad. Små boghandler sælger faktisk flere og flere bøger og sådan, tror jeg, at det vil fortsætte,« siger Bøttkjær.

Alligevel har det været en overraskelse for hende at opleve, hvor hårdt et slid, det er.

»Pengene er virkelig hårdt tjent, der er meget slid ved det, bøger og papirvarer skal slæbes frem og tilbage, så det minder om en købmandsforretning i provinsen,« siger Louisa Schønnemann Bøttkjær.

Det er til gengæld også en af de tilfredsstillende ting ved livet som selvstændig, at have en butik i et lokalområde, hvor man kan komme til at lære kunderne at kende.

»Jeg har bestemt ikke fortrudt min beslutning. Om mit liv er bedre nu, er svært at svare på. Jeg ved det faktisk ikke. Det positive er, at jeg er herre i eget hus, og at jeg arbejdsmæssigt udfører noget, jeg godt kan lide, og så slipper jeg for at arbejde med ting, jeg som person har svært ved at stå inde for. Så jeg har bestemt ikke fortrudt beslutningen,« siger hun.

Selv om hun måske har kastet sig ud på dybt vand med åbningen af boghandlen i stedet for et sikkert job, så gør hun dog også opmærksom på, at det ikke er helt uden sikkerhedsnet. For hendes mand tjener nok til at betale huslejen, hvis det skulle gå helt galt.

 

Blå bog

Født i Helsingør Kommune

Matematisk/biologisk student fra Rungsted Statsskole

Cand.jur., Københavns Universitet, 1996

Herefter div. efteruddannelse, samt pt. et masterstudium på Søren Kierkegaard Centret på Det Teologiske Faktultet

Karriere: Fuldmægtig, specialkonsulent, sekretariatsleder, administrationschef. Naturlig udvikling som embedsmand.

Først i Udlændingestyrelsen, herefter Forsvaret (Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet), div. institutioner på Kulturministeriets område, Københavns Universet (div. fakulteter og institutter).

Sidste job var som administrationschef på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN), en stor institution underlagt Det Naturvidenskabelige Fakultet, som var opstået via en fusion mellem Geografi. Geologi, Landskabsarkitektur og den tidligere Landbohøjskole.

Gift med Kim Schønnemann Bøttkjær, direktør.