Kunstverdenens nye, store dame

Aktuelt portræt. Tate-museerne i Storbritannien får ny direktør, den 47-årige Maria Balshaw, der anses som helt uomgængelig.

Tates nye direktør, Maria Balshaw, var helt uomgængelig, da en af verdens mest betydningsfulde poster i kunstsammenhæng skulle besættes. Fold sammen
Læs mere

Maria Balshaw bliver ny direktør for Tate-kunstmuseerne i Storbritannien, en position der anses for en af verdens mest betydningsfulde i kunstsammenhæng.

Tate Modern og Tate Britain i London er sammen med Tate Liverpool og Tate St. Ives Storbritanniens nationale museumsgruppe for moderne kunst.

Maria Balshaw, der er 47 år, blev nærmest anset for ikke at være til at komme udenom, da stillingen skulle besættes.

Hun tiltræder 1. juni og bliver dermed museumsgruppens første kvindelige direktør.

Maria Balshaw beskrives som et varmt og karismatisk menneske. Hun er beundret for sine evner til at kommunikere og for at udvikle fine og varme relationer til kunstnere, som hun også indgår i frugtbare samarbejder med.

Hun bliver fremhævet for at besidde en sjælden forståelse for, at kulturelle institutioner er nødt til konstant at udvikle sig for at forblive relevante for et publikum og ikke blive elitære samt at hun har blik for at inddrage nye generationer af potentielt kunstinteresserede.

Millioner af besøgende

Tate Modern er blandt verdens ti mest besøgte kunstmuseer og samlet tiltrækker de rundt regnet otte millioner besøgende om året.

Maria Balshaw har de sidste ti år været direktør for Whitworth-museet, der ligger i tilknytning til universitetet i Manchester, der for ikke så længe siden har gennemgået en meget rost renovering og udvidelse for, hvad der svarer til ca. 150 millioner kr., ligesom hun har været direktør for Manchester City Galleries sinden 2011.

Adskillige stærke navne - alle kvinder - har været på tale i opløbet til besættelsen af direktørposten for Tate-museerne, bl.a. Frances Morris, der har ledet Tate Modern, Sheena Wagstaff, der har været formand for samlingen af moderne og samtidskunst på Metropolitan Museum of Art i New York, og Iwona Blazwick, der er direktør for Whitechapel Gallery i det østlige London.

Maria Balshaw, der bl.a. skal godkendes af premierminister Theresa May, efterfølger Nicholas Serota, der har været direktør for Tate i næsten 30 år.

Nicolas Serota tager herefter plads i Englands førende offentlige kunststøtteinstitution, Arts Council.