Kunstneren som videnskabsmand

60 år Forfatteren Michael Gregaard har ikke det brede publikum som målgruppe.

Michael Gregaard er tæt på at at udgive endnu en bog med titlen »Nattens anatomi«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Michael Gregaard, som i morgen fylder 60, er til daglig filmspecialist på Det Kongelige Bibliotek.

Men han er også forfatter til en række bøger, som mildt sagt ikke kan kategoriseres som main-stream litteratur. Tilbage i 1984 udgav han på Husets Forlag i Århus en lille symbolladet fortælling med titlen »Morgenens univers«.

Den blev nogle år senere fulgt op af den såkaldte billedroman »Drøm med åbne øjne«, hvor fiktive og virkelige aktører blandes i et surrealistisk drømmeunivers.

Derefter fulgte en endnu mere utraditionel udgivelse: en leporellobog, som kan foldes ud og blive til en mere end to meter lang billedfrise.

Titlen er »Hvilken natur, eller: Nogle sider af skabelsen« og indholdsmæssigt er der tale om en udviklingshistorie, som følger et barns tilblivelse fra undfangelsen til fødslen.

I 2000 udgav Michael Gregaard billeddigtbogen »Nattens salt«. Den er opbygget som en blanding af fotografier, tegninger og dansk/engelsk tekst på hvert opslag. Illustrationer og tekst spiller sammen, og tematisk er bogen et forsøg på at forene verdener, der sædvanligvis opfattes som uforenelige: naturvidenskab og poesi. Spiralen er en grundfigur i bogen – således som man finder den i naturen og i menneskesindet. Forfatteren inddrager de uendeligt store elementer fra astrofysikkens verden og sætter det over for følelsesbetonede og fantasiæggende kræfter i menneskesindet. Bogen er – som det blev formuleret ved udgivelsen – »flot tænkt i sin kunstneriske og filosofiske ambition. Nogen vil måske mene fortænkt.«

Netop nu er Michael Gregaard tæt på at have sin næste bog færdig. Det drejer sig om en prosatekst med den for ham karakteristiske titel »Nattens anatomi«. Den er sandsynligvis klar til udgivelse til næste år. Men nogen bestseller bliver det næppe. For det er ikke det brede publikum, den sprænglærde og filosofisk anlagte forfatter har som målgruppe.