Kunstformidler med passion

Kunstanmelderen Trine Ross er en af dem, der arbejder med hele spektret fra anmeldelser til tilrettelæggelse af udstillinger, bøger og kunstquizzer i TV.

Fotograf: Ditte Ross Fold sammen
Læs mere

For omkring otte år siden forsikrede jeg Trine Ross om, at hvis det blev betroet mig at skrive portrættet om hende i anledning af en rund fødselsdag, skulle ordet bitch helt sikkert nok indgå i det.

Og det har Trine Ross – 50 år 19. april – undertiden venligt mindet om, når vi fra tid til anden er løbet på hinanden rundt om i kunstlivet. Hvilket altid er meget opløftende, hvad enten det nu er fødselaren alene eller i selskab med sin lige så sympatiske mand, Lasse Kragh.

Der skal nok være en del rundt om i kunstlivet, der synes, at Trine Ross er noget af en skrap tante – men de må også vedgå, at hun er båret af en stor kærlighed til og et lige så stort engagement i billedkunsten og især den allermest moderne del af den.

Hvilket ikke betyder, at hun ikke er bredt orienteret.

Hendes to specialer, der for det enes vedkommende blandt andet blev skrevet på Berkeley i Californien, handlede således om Cobra-kunstnerne, og hun blev da også medforfatter af 8. bind af Ny Dansk Kunsthistorie, der netop drejer sig om Cobra.

Mange vil kende hende fra kunstquizzer i TV, hvortil hun også har lavet andre programmer. For eksempel om samlere og andre mennesker med en passion.

Det sidste må det være let for hende at forholde sig til som det passionerede menneske, hun selv er.

Andre vil kende hende fra Politikens kunstdækning, som hun har bidraget til siden 1998 og har man behov for en grundlæggende introduktion til Trine Ross, kan man finde den på hendes hjemmeside, hvor der er en længere række eksempler på hendes kunstsyn og kunstpassion, på anmeldelser, kommentarer og synspunkter samt tips om gode udstillinger i ind- og udland.

For at være på den sikre side tog Trine Ross både en amerikansk og en dansk studentereksamen – og siden blev hun mag.art. i kunsthistorie fra Københavns Universitet.

Som mange andre akademikere inden for den danske kunstverden arbejder hun med stort set det hele fra foredrag til tilrettelæggelse af udstillinger, deltager i paneldebatter og skriver talrige bidrag til forskellige opslagsværker.

Dertil kommer bøgerne. Trine Ross har blandt mange andre skrevet om billedkunstnere som for eksempel Anita Jørgensen, Knud Odde, Ruth Campau og Lars Nørgård. Den sidste indtil flere gange, og han er en af de store humorister i dansk kunst.

Det må have appelleret til Trine Ross og hendes egen humoristiske sans og i det hele taget glæde ved ikke bare kunsten, men også livet.