Kulturpiloten fylder 60

Kultur og politik er to ting, der har præget Uffe Elbæks karriere. Kaospiloten har bevæget sig op og ned, ud og ind af de politiske luftlag. 15. juni fylder han 60 år.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiker og leder af det grønne parti Alternativet, Uffe Elbæk, kan 15. juni kan fejre sin sjette runde fødselsdag og samtidig kigge tilbage på mere end et halvt århundrede med opture, nedture, succeser og nederlag.

Fødselaren, der af venner og gamle kolleger betegnes som en »visionær ildsjæl«, tog sine første betydningsfulde skridt i Aarhus. Her grundlagde han Frontløberne, et kulturelt iværksættermiljø i en baggård i Mejlgade, og senere projektuddannelsen Kaospiloterne.

Læs også: »Alternativet lægger sig til venstre for Enhedslisten«

Elbæks politiske karriere startede i 2001, da han blev medlem af Aarhus Byråd for de Radikale og – som en sand kulturmand ville stræbe efter – formand for skole- og kulturudvalget i Aarhus Kommune.

I 2007 blev yndlingspostnummeret 8000 dog skiftet ud et københavnsk, da Elbæk blev direktør i World Outgames, der er de homoseksuelles bud på De Olympiske Lege. Her stødte Elbæk, der selv er homoseksuel, på sin første anklage om nepotisme, da en ven lavede grafik og en af Elbæks børn leverede PR-materiale til et sportsarrangement. Anklagen blev senere tilbagevist, og episoden hindrede ikke Uffe Elbæk i at blive valgt ind i Folketinget for de Radikale i 2010.

Læs også: Elbæk vil sætte en stopper for »rød mod blå«

Både i Aarhus og senere på Christiansborg har kultur været i fokus for den nu 60-årige politiker. Kulturen er Uffe Elbæks »hjertebarn«, og »han ånder for kultur«, siger en ven om politikeren. Kronen på kulturværket blev, da han i 2011 satte sig i ministerstolen i Kulturministeriet. En plads, der dog kun var kortvarigt til låns.

Efter et år som Danmarks kulturminister trak Elbæk sig fra posten. Der blev sat spørgsmålstegn ved hans habilitet – blandt andet da det kom frem, at han brugte penge på middage for Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvor Elbæks mand er ansat og han selv har siddet i bestyrelsen.

Beslutningen om at trække sig fra drømmejobbet, der blev taget efter et maratonsamråd, tog hårdt på den dengang radikale politiker, der ellers var spået en gylden tid som kulturminister. Anklagerne blev efterfølgende afvist af Rigsrevision.

Som politiker har Uffe Elbæk markeret sig som modig – og til tider dumdristig. Han er i sin tid som radikal flere gange kommet med politiske soloudmeldinger, der fik hans daværende partifæller til at bande i det skjulte. Han er tilmed blevet kaldt »en belastning« for partiet, da udmeldingerne ikke altid var i tråd med partiets linje, men i stedet fungerede som voksende irritationsmomenter.

Læs også: LO bandlyser Elbæk 1. maj

Og Elbæk og de Radikale var ej heller et ægteskab for livet. Da man droppede kampen for øremærket barsel til mænd, der ellers var en radikal mærkesag, valgte Elbæk at forlade partiet. Men der var et alternativ. Elbæk stiftede – som en sand iværksætter – sit eget grønne parti, Alternativet.

Uffe Elbæk er fra Ry, uddannet socialpædagog og journalist. Han bor med sin mand, antropolog Jens Pedersen, på Frederiksberg. Han har en biologisk søn fra et tidligere forhold og to stedbørn.

Læs også: Elbæk og Enhedslisten vil have Snowden på Borgen