Kulturjournalistikkens velklædte gentleman

Kærligheden til det teater, han ved så meget om, kan man ikke tage fejl af. Men Berling-skes teater-redaktør, Jakob Steen Olsen, har også mange andre interesser og talenter.

Jakob Steen Olsen har skrevet om teater for Berlingske siden 2004. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Som Jakob Steen Olsen altid siger det: »Det skal være sjovt at lave skoleblad«. Det skal være lysten, der driver værket. Man skal føle glæden og begejstringen ved den gode tekst, det lækre layout, den flotte præsentation på webben. Man skal bestræbe sig på at give læserne det bedste. Den bestræbelse er Jakob Steen Olsen en af Berlingskes fineste eksponenter for.

I dag fylder Berlingskes teaterredaktør 50, selv om man ikke lige skulle tro det. Fødselaren holder sig så godt, og de, der følger ham i Berlingske, vil vide, at også hans fornemme skrift og store indsigt i scenekunsten er mere end intakt. Der er humor og vid i hans anmeldelser, og der er også bid, når det er det, der skal til, for skarphed og præcision er en del af pakken. Ondskabsfuldt bliver det aldrig, men ingen lades nogensinde i tvivl om, hvad han mener.

Og han bidrager også med meget andet, Jakob Steen Olsen. Han behersker det gode interview og den veldrejede klumme, og han forstår sig på medier og TV, ikke mindst TV-dramatik. Han er en værdsat arbejdskraft, når der skal redigeres særtillæg, og sammen med Rikke Rottensten har han skrevet biografierne »Kammerat med solen. En biografi om Stig Lommer« og »Preben Kaas. Det bli’r vinter førend man aner«. Den næste bliver om Lisbet Dahl. Endelig er der rigtig mange, der vil kende ham som paneldeltager i fredagsprogrammet »Det, vi taler om« på Radio 24syv.

Jakob Steen Olsen blev uddannet cand.mag. i dramaturgi og medievidenskab fra Aarhus Universitet i 1994, senere tog han den journalistiske efteruddannelse på Journalisthøjskolen i Aarhus. Den nu hedengangne avis Aktuelt var det første professionelle medie, der havde glæde af ham, og han var forbi Information, inden han i 2004 blev tilknyttet Berlingske, først som freelancer, senere, fra 2013, som fastansat. Sideløbende med avisarbejdet har han blandt andet været pressesekretær ved Aarhus Festuge (1995), Kulturby 96 og Københavns Internationale Teater (1996-97), og han har været projektkoordinator på Stop Aids og programansvarlig hos H.C. Andersen 2005 Fonden.

Jakob Steen Olsen fejrer fødselsdagen med et party i herskabslejligheden på indre Nørrebro. Her bor den altid venlige og velklædte gentleman med kæresten Peter og hunden Muffin, og hvis man ikke kan finde ham i København, er der stor sandsynlighed for, at han befinder sig i sit private svenske paradis - det lille hus i Skåne - der besøges på alle tider af året. Langt ude på landet og langt fra den avis, de kolleger, de læsere og de scener, som han ikke kan undvære, og som heller ikke behøver undvære ham. I hvert fald ikke så længe ad gangen. Og heldigvis.