Kuglestøberen

40 i morgen. Med stiftelsen af Ny Alliance har Anders Samuelsen endegyldigt valgt politik som metier.

Anders Samuelsen<br>Foto: Nils Meilvang<br> Fold sammen
Læs mere

Anders Samuelsen går for at være et politisk wunderkind fyldt med visioner og ivrig efter at dele ud af dem. I hvert fald har morgendagens fødselar og partistifter af Ny Alliance sammen med Naser Khader og Gitte Seeberg sin helt egen fanskare i det borgerlige Danmark.

Før den ny partidannelse har cand.scient.pol. Samuelsen særligt blandt yngre liberale fra starten stået som repræsentant for den slags radikale, der har blikket rettet mod højre. De social-liberale koketterer ofte med, at de har en ben i hver lejr, men når det gælder Anders Samuelsen har han altid virket som en mand, der ikke bare betoner, men også foretrækker det liberale. Inden for skattepolitikken har han været fortaler for markant lavere personskatter, og det har givetvis været med til, at liberale erhvervsfolk som SAXO Bank har støttet Ny Alliance fra første færd.

Samuelsen er parat til at bytte mandatet i Europa-Parlamentet ud med en ministertaburet »hvis det er det rigtige«, som han siger. Det står i det hele taget på dansk politik i en overskuelig fremtid, hvis ellers vælgerne vil det: »De kommende år handler om dansk politik. Jeg har truffet et valg. Havde vi ikke lavet partiet, havde jeg fundet noget andet at lave«.

Politisk har fødselaren været med i knapt et tiår. I juni 2004 blev han senest valgt til Europa-Parlamentet, hvor halvdelen af alle radikale vælgere stemte personligt på ham, hele 60.000 personlige stemmer blev det til. Samtidig udtrådte han af Folketinget, hvor han havde været ordinært medlem siden 2001.

Rebelsk profil
Når flere i dag husker ham som mangeårig folketingsmand skyldes det, at han med færre end 200 personlige stemmer kom ind som stedfortræder for Elsebeth Gerner Nielsen, der tog orlov, da hun blev kulturminister.

På den måde fik den radikale gruppe mandaterne til at strække lidt længere som det lød fra kritikerne af De Radikale. Men Samuelsen fik fra starten en profil som ung (social­-)liberalt sindet rebel i forhold til den daværende SR-regering. Politiske forlig blev det dog også til, bl.a. på førtidspensionsområdet, men han huskes også som ideologisk kuglestøber; en rolle han tydeligvis har taget med over i det nye parti, der igennem nogle måneder har arbejdet på et partiprogram.

Privat bor han og hustruen Lajla Dam Samuelsen og deres to sønner i barndomsbyen Horsens. Fritiden går med løb, senest maraton i Hamburg for nogle måneder siden. Det politiske har han i det hele taget ikke fra fremmede, da faren, lektor Ole Samuelsen i en årrække repræsenterede det radikale parti i Folketinget ligesom søsteren, tidl. chefredaktør ved JyskeVestkysten, Mette Bock har været næstformand i partiet.