Kronprinsen valgte kreditkæmpen

50 år lørdag. David Hellemann var i mange år topembedsmand og har stor erfaring med at styre økonomien med hård hånd på centrale poster – senest i finanskæmpen Nykredit, hvor han er ansat nu.

I Nykredit er David Hellemann medlem af koncerndirektionen, hvor han har en bred portefølje af opgaver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Det vakte stor forundring i finansverdenen, da David Hellemann i 2016 forlod sit job i Nordens største bank, Nordea.

Hvorfor afleverede han en opsigelse, når han ellers var kørt i stilling som kronprins i bankens danske afdeling?

Blot 11 dage senere kunne Nykredit meddele, at realkreditkæmpen havde fået gaflen i Hellemann. 5. december fylder han 50 år.

»Jeg havde min nuværende stilling i Nykredit på plads, inden jeg sagde op i Nordea, men kunne efter aftale med Nykredit ikke oplyse om den nye stilling på det tidspunkt,« fortæller David Hellemann i dag.

I Nykredit er David Hellemann medlem af koncerndirektionen, hvor han har en bred portefølje af opgaver som økonomi- og driftsdirektør og overordnet ansvarlig for samarbejdet med alle pengeinstitutpartnere i Totalkredit. Derudover er han bestyrelsesformand for BEC og næstformand i JN Data – to finansielle datacentraler, der er vigtige for Nykredit-koncernens mange partnere.

Tidligere har en topledercoach kaldt David Hellemann for »en topsolid nummer 2 i Nykredit-koncernen«, men kronprinstitlen er ikke en, han selv bruger. Hverken da han var i Nordea eller nu.

Egentlig var det slet ikke meningen, at David Hellemann skulle arbejde som direktør i en finanskoncern. Han er født og opvokset i Aalborg, uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet i 1995 og kom derefter til Finansministeriet. Her steg den driftsikre Hellemann hurtigt i graderne, og han blev endda afdelingschef for statens finanser.

Fik styr på DRs skrantende økonomi

I 2007 skiftede han til en stilling som økonomidirektør i DR, og året efter blev han stedfortrædende generaldirektør. David Hellemann stod blandt andet i spidsen for afslutningen af det milliarddyre byggeri af DR Byen og for sidenhen at få genoprettet DRs skrantende økonomi efter massive budgetoverskridelser, som byggeriet førte med sig.

David Hellemann svang sparekniven, og hans virke som »budgetbisse« i DR resulterede i, at hans afdeling fik øgenavnet »Hellemann-provinsen« efter krigsområdet Helmand-provinsen i Afghanistan.

»Det var en stor og spændende opgave, som skulle løses med ordentlighed over for de mange mennesker, der blev berørt. For mig var det meget lærerigt med de mange forskellige fagkulturer i DR set i forhold til min daværende baggrund på Slotsholmen med langt mere ensartet DJØF-kultur. Jeg var virkelig glad for mine år i DR, og stolt over, at vi fik byggeri og økonomi godt i land og fik skabt et stærkt fundament for DR i de efterfølgende år,« siger David Hellemann.

I 2010 blev han partner i konsulentvirksomheden McKinsey & Co, men allerede samme år vendte han tilbage til Finansministeriet som departementschef. Først var han ministeriets øverste embedsmand under Claus Hjort Frederiksen (V) og senere hen under Bjarne Corydon (S). Sidstnævnte finansminister har beskrevet Hellemann som en »uovertruffen rådgiver og sparringspartner« med en »lynende begavelse«.

»Jeg var i min tid som departementschef meget privilegeret med to forskellige, yderst kompetente ministre, der var sjove at arbejde sammen med i skikkelse af Claus Hjort Frederiksen og Bjarne Corydon. Jeg var rigtig glad for og motiveret af samarbejdet med dem begge,« fortæller David Hellemann.