Kronprins i Novo

Jakob Riis er en af favoritterne til at overtage topposten i Novo. 30. april fylder han 50 år.

Jakob Riis, direktør i Novo Nordisk. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Novo Nordisk for et år siden pludselig annoncerede, at den daværende vicedirektør Kåre Schultz forlod den øverste ledelse, begyndte spekulationerne straks om, hvem der mon så skal afløse Lars Rebien Sørensen, når han senest i 2019 forlader jobbet som øverste leder for koncernen.

Et navn gik – og går – igen, når analytikere og kommentatorer skal pege på en Novo-kronprins: Jakob Riis.

Riis er medlem af direktionen for Danmarks næststørste virksomhed og har ansvaret for marketing samt det overordnede ansvar for salget i Kina, Japan og Korea. Novos bestyrelsesformand, Göran Ando, har flere gange sagt, at man foretrækker en intern kandidat, når Rebiens afløser skal findes, og sammen med direktions-kollegaen Lars Fruergaard Jørgensen tippes Jakob Riis som favorit til at blive øverste chef.

Som uddannet forstkandidat har Riis en lidt atypisk uddannelse for en topchef i medicinalbranchen. Han har desuden en ph.d. i økonomi og statistik, og kom til Novo i 1996, hvor han siden er steget i graderne. Undervejs mod toppen har han været salgschef i Pittsburg og marketingdirektør i Japan, inden han i 2005 blev udnævnt til direktør for international marketing. I et stort interview med Berlingske Business i 2012 fortalte han, at han trives med det pres, der ligger på en topchef i en stor virksomhed.

»Jeg tror, det er en meget personlig ting, om presset rammer én på en forkert måde, eller om det bare stimulerer én til at være koncentreret og holde fokus på de rigtige beslutninger.«

Allerede dengang blev han nævnt som en mulig øverste leder for Novo, spekulation som han elegant snoede sig udenom ved at bemærke, at han »trives umanerlig godt« med sin daværende jobbeskrivelse, og at han ikke kunne ønske sig det bedre. Med Schultz’ exit sidste år blev Riis’ indflydelse udvidet markant, og mon ikke han også trives godt med det?

Jakob Riis er gift og har tre børn i alderen 10-17 år.