Kreativ igangsætter

Tidligere solodanser Alexander Kølpin arbejder i dag med både dans, film og design. Han er også hotelejer og til august kan han fejre 25-års jubilæum med sin sommerballet.

Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været fart og tempo over Alexander Kølpins liv. Den tidligere solodanser i Den Kgl. Ballet, der 1. juni runder de 50 år, har haft en vidtspændende karriere, der rækker langt ud over dansens verden.

Han kom ind på Det Kgl. Teaters Balletskole som 13-årig og blev fem år senere medlem af Den Kgl. Ballet, hvor han gjorde sig bemærket med sine flotte spring og sin stærke udstråling. Og med sin meget levende og udtryksfulde mimik havde han stor sans for at skabe karakterer.

Som 22-årig blev han udnævnt til solodanser og hans repertoire kom til at spænde vidt: Lige fra højtflyvende soloherre i Harald Landers »Etudes« til den gale Christian VII i Flemming Flindts »Caroline Mathilde«, og han strålede i både Bournonvilles og Neumeiers balletter.

I 1993 blev han kåret som verdens bedste mandlige danser ved den prestigefulde konkurrence, Benois de la Danse, og to år efter tog han orlov fra Kgs. Nytorv for at prøve kræfter ude i verden. Først som solodanser hos Béjart Balletten i Lausanne og derefter hos O’Day Dances og Twyla Tharp i New York.

Allerede i 1991 grundlagde den initiativrige Alexander Kølpin sin egen sommerballet, Copenhagen International Ballet, der i en årrække dansede udendørs på Landbohøjskolen, inden den i 2003 rykkede ind i Bellevue Teatret. På Sommerballetten har Kølpin skabt mange bemærkelsesværdige forestillinger med markante danske og internationale kunstnere, og selv om kvaliteten har været svingende fra år til år, må man beundre hans mod til at tage chancer og afprøve nye ting. Forrige sommer dansede Kølpin selv titelrollen i »Elefantmanden«, og når Sommerballetten til august fejrer 25-års jubilæum bliver det med en helt ny helaftensballet skabt over Nabokovs »Lolita«.

Som iscenesætter vakte han opsigt, da han i 2001 skabte en helt ny og moderne version af Bournonvilles »Sylfiden« på Østre Gasværk, hvor han også har været skuespiller i »Casino Moonlight«.

Kølpin udførte fremragende danseformidling i det prisbelønnede TV-program »Scenen er sat«, hvor han lærte soldater fra Flyvevåbnets Officersskole at danse, og han har været instruktør på dokumentarfilm om bl.a. sin daværende svigerfar, Peter Zobel, og vennen Nikolaj Hübbe.

Som medarbejder i familiefirmaet Kølpin Group beskæftiger fødselaren sig med indretning og design. Han ejer både Tisvildeleje Strandhotel og Helenekilde Badehotel, som han også har renoveret og indrettet.

Sammen med Anne Marie Vessel Schlüter har Alexander Kølpin den snart 30-årige søn, Niclas, der er skuespiller, og fra sit ægteskab med psykologen Sarah Zobel har han to børn, Roberta og Vincent på 13 og ni år.