Kongens dundertale skulle samle, men...

Spaniens kong Felipe er respekteret, men hans tale om separatistbevægelsen i Catalonien skabte pludselig debat om monarkens rolle. 30. januar bliver han 50 år.

Spaniens kong Felipe taler til nationen. I stedet for at samle nationen satte hans ord monarkiet til debat. Foto: Francisco Gomez, Casa Real/AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Kong Felipe VI bliver 50 år 30. januar. Han overtog i 2014 den spanske trone efter sin far, kong Juan Carlos, der bl.a. måtte abdicere, efter at han, der var præsident for Verdensnaturfonden WWF, havde brugt en mindre formue på en elefantjagt i Afrika, oven i købet på et tidspunkt, hvor spanierne led under arbejdsløshed og økonomisk krise.

Kong Felipe trådte straks i karakter som en mand med handlekraft og situationsfornemmelse. Få måneder efter kroningen tog han den adelige titel fra sin stærkt kritiserede søster, der sammen med sin mand var anklaget for korruption. Manden blev idømt fængsel, mens hans kone fik en bøde. Sagen mod det kongelige par havde naturligvis vakt stor offentlig interesse og forargelse og debat om monarkiet. I februar 2015 besluttede kong Felipe, at hans egen apanage som følge af den økonomiske krise skulle skæres ned med 20 pct. Det var et tiltag, som naturligvis vakte respekt efter sagen om faderens, kong Juan Carlos’, elefantjagt på et tidspunkt, hvor den almindelige spanier var økonomisk presset.

Opinionsmålinger viste efterfølgende, at et flertal af spanierne syntes om den nye konge, der virkede som en samlende national figur. En opinionsundersøgelse viste endda, at et flertal af spanierne mente, at kong Felipe burde spille en større rolle i politik. Men monarki og politik kan være en giftig blanding. Da kongen i oktober, efter balladen om Cataloniens eventuelle løsrivelse fra Spanien, på TV holdt en dundertale, som skulle mane til nationalt sammenhold, skete det modsatte. Hans tale delte spanierne. I talen fordømte han catalanske politikeres planer om løsrivelse, beskyldte dem for lovløshed og talte om »uansvarlige ledere«, og han opfordrede »statens legitime magtudøvere til at sikre den forfatningsmæssige orden«. I talen nævnte han ikke de catalanere, der under den netop afsluttede folkeafstemning om selvstændighed var blevet behandlet brutalt af politiet, ligesom han ikke opfordrede til dialog.

Talen vakte stor opsigt i Catalonien og resten af Spanien og delte befolkningen. Nogle spaniere fandt talen uacceptabel og kaldte den en forlængelse af Madrid-regeringens politik. Pressen var derimod godt tilfreds. Centrum-venstre-avisen El País roste kongens »demokratiske principfasthed«, mens netavisen El Confidencial skrev, at »kongen satte sin krone på spil – og han vandt«.

Kong Felipe og dronning Letizia fremstår på mange måder som moderne forvaltere af monarkiet. Letizia kommer fra en borgerlig familie og har tidligere været gift. Som de første i det spanske monarki modtog og anerkendte kongeparret LGBT-organisationer på kongeslottet, og kong Felipe har ændret protokollen for folk, som skal indsættes i offentligt embede. Det er ikke mere et krav, at de skal tages i ed med et krucifix eller Bibelen i hånden.

Kong Felipe er veluddannet. Han har gået på High School i USA, har en grad i jura fra et universitet i Madrid og en grad i samfundsvidenskab fra Georgetown University i Washing- ton D.C. Han har også en omfattende militær uddannelse.