Kongen af Le Mans

Tom Kristensen er ubestridt den danske racerkører, der er nået længst. Han har vundet Le Mans ni gange, hvilket er verdensrekord.

Foto: Stephane Mahe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er muligt, at mange danskere ikke interesserer sig en døjt for racerbiler, men alligevel har de fleste hørt om Tom Kristensen. Han vandt faktisk Le Mans hele ni gange og har dermed en enestående rekord, som kommer til at stå i rigtigt mange år endnu.

Tom Kristensen blev næsten født med benzin i blodet. I hvert fald voksede han op på en tankstation i Hobro. Hans far var også glad for race, og det smittede hurtigt af på Tom K, som han kaldes i daglig tale. Han begyndte allerede tidligt at køre gokart, og snart skulle han gøre sig gældende i gokart-klassen. Det blev til mange sejre, og han viste hurtigt, at han var et helt usædvanligt talent.

Drømmen for enhver racerkører er at komme til at køre i kongeklassen, Formel 1. Men det var ikke muligt for Tom K at få den nødvendige støtte til det projekt. Det tætteste han kom på det var, at han kørte ualmindeligt mange testkilometer for dækfirmaet Michelin, da de var på vej ind som dækleverandør.

Men Tom K fik mere eller mindre ved et tilfælde tilbudt en plads på Porsches Le Mans-team i 1997. Og det skulle vise sig, at han var den dygtigste debutant nogensinde i Le Mans, for sammen med sine medkørere vandt han løbet. Det var aldrig før sket for en debutant.

Men dermed var det langt fra slut med at imponere på den franske bane. Han udviklede sig til en af de bedste specialister i at køre de godt 13,6 kilometer rundt i dagslys såvel som i mørke – i vådt vejr såvel som i tørt vejr – og til sidst var han så succesfuld, at han blev kaldt for Kongen af Le Mans – ikke kun af den store danske fanskare.

Han vandt Le Mans 2000-2005 og var dermed den eneste kører, der nogensinde havde vundet løbet seks år i træk. Og den gamle rekord på samlet set seks sejre – sat af Jacky Ickx – i karrieren blev også overgået. Og Ickx måtte bruge 14 år på at nå så mange sejre. Blandt mange andre sejre kan nævnes, at Tom Kristensen også har vundet syv gange i 12-timers løbet i Sebring i USA.

Som sagt vandt Tom Kristensen første gang i en Porsche, og en enkelt gang vandt han i en Bentley (der er stærkt i familie med Audi), mens de øvrige syv sejre var bag rattet af en Audi.

I slutningen af 2014, hvor han havde fået en andenplads på Le Mans meddelte han, at han stoppede sin aktive karriere.

»Jeg synes selv, at min karriere har været perfekt, og det kan man kun være vildt glad for. Da jeg stoppede, følte jeg, at det var det helt rigtige tidspunkt. Og jeg er så heldig, at jeg stadig er en del af sporten blot på et anden måde,« fortæller Tom Kristensen.

En af opgaverne er som formand for FIA Drivers Commission. Det vil sige, at han repræsenterer kørerne i alle FIA-klasser på verdensplan lige fra rally til Formel 1.

Da vi talte med ham for et par dage siden, var han til den berømte Festival of Speed i Goodwood, der fejrer, at det er 20 år siden, at Tom Kristensen vandt sit første Le Mans. Og mange af de biler, han har kørt, blev luftet i Goodwood, og bag rattet af en eller flere af dem sad Tom Kristensen. Han fungerer også som en slags ambassadør for Audi og holder masser af foredrag, blandt andet om det teamwork, der er nødvendigt for at holde sammen på et team i 24 timer – og vinde.

Audi forsatte til 2016 og stoppede så også i Le Mans. Dermed var en æra slut.

Ikke blot vandt Tom Kristensen Le Mans i 2013, men det år var serien også blevet til et verdensmesterskab, FIA World Endurance Championship, og det vandt Tom K også.