Kongemager og comeback-kid

Der står gnister om Henrik Sass Larsen. Topsocialdemokraten går ikke af vejen for et opgør. I 2011 og 2012 måtte han kæmpe for sin fremtid.

Foto: Torkild Adsersen./Scanpix Fold sammen
Læs mere

Henrik Sass Larsen er en mand, der fylder meget hos Socialdemokraterne. Formelt fordi han er gruppeformand, uformelt fordi den offentlige debat med Sass oftest får et frygtløst omdrejningspunkt.

Som eksempelvis i december, da han i en kronik i Politiken advarede mod opstyltet humanisme i udlændingedebatten og konkluderede: »En masseindvandring – som set i f.eks. Sverige – vil økonomisk og socialt underminere velfærdssamfundets bygning«.

Senere var Sass ude med ønsket om at lukke Europas ydre grænser og oprette asyllejre i nærområderne. »Jeg prioriterer danskerne og danskernes velfærd og velstand højere, end jeg prioriterer flygtningene,« sagde han til Jyllands-Posten i januar.

Og i weekenden lagde han i Politiken op til en maksimumgrænse for antallet af asylansøgere. »Det er nærmere 1.000 end 10.000 om året, hvis det er dem, der er svært integrerbare,« sagde han.

Samarbejde

Der er et mønster i meldingerne: Sass fyrer dem af. Senere kommenterer partiformand Mette Frederiksen dem uden at modsige essensen. Væk er fløjkrige og åbne skænderier i S, for Sass og Frederiksen formår at samarbejde.

Men Henrik Sass Larsen har flyttet sig mindst. I udlændingespørgsmålet siger han blot, hvad han hele tiden har sagt. Han har aldrig lagt skjul på, at han så Karen Jespersens indvandrerkritiske linje som den rigtige for Socialdemokraterne. For nylig lød det da også fra ham, at såvel Jespersen som en række borgmestre fra Vestegnen havde ret, da de i sin tid kritiserede Socialdemokratiets udlændingepolitik.

I det spørgsmål har Sass været en konstant, og det gør ham stærk på de indre linjer og udadtil til et stærkt kort for S i forsøget på at standse DF i at gå på vælgerrov i udlændingespørgsmål. Det er resten af partiet, der har ændret sig. Engang advarede Mette Frederiksen skarpt imod en indvandrerkritisk højredrejning. Nu siger hun selv, at hun har ændret holdning.

Henrik Sass Larsen er rig på uformel magt i S og betragtes som en kongemager, der spillede en central rolle for Thornings vej til magten. Det var ham, der bilagde stridighederne mellem de såkaldte kaffeklubber, og det var ham, der banede vejen for, at Mette Frederiksen kunne blive formand.

Opvækst i betonblok

Henrik Sass Larsen taler direkte til de socialdemokratiske vælgere, som efterlyser et parti, der mere håndfast tager fat om samfundets problemer. Han gør det endda på en måde, der er til at forstå – også selv om det ikke altid falder i god jord. Som da han eksempelvis talte varmt om taxa-konkurrenten Uber, som fagbevægelsen bekæmper.

Henrik Sass Larsen er født i Virum i 1966, men han er vokset op i en betonblok i Høje-Taastrup. Blokken er officielt en del af en ghetto, og Henrik Sass Larsen har tidligere sagt, at han mener, at den burde være »sprængt i luften«, frem for at der blev brugt millioner på at renovere den.

Da han var et år gammel blev hans forældre skilt. Henrik Sass Larsen voksede op hos moderen, som var kassedame i Bilka, inden hun blev førtidspensionist. Hans stedfar var voldelig, og derfor kom han som 12-årig på børnehjem. Siden blev han plejebarn hos forældre til en klassekammerat.

Totalskadet karriere

Efter valget i 2011 var Sass udset som finansminister, men så kom Suzuki-Torben, en rocker fra Køge, på tværs og totalskadede topsocialdemokratens karriere. Fordi Sass en enkelt gang havde mødt Suzuki-Torben og efterfølgende havde SMS’et med ham, kunne han ifølge PET ikke sikkerhedsgodkendes. Og så trak Sass sig fra ministerkabalen.

En hjørnesten i Sass Larsens comeback var hans kamp for at få offentliggjort PETs notat om sit møde med Suzuki-Torben og efterfølgende SMS-korrespondance. Notatet blev hurtigt betegnet som »tyndt« og kraftigt kritiseret af politikere og eksperter.

Selv sagde hovedpersonen til Information: »Hvis det er udtryk for en vanlig standard i PET, som jeg har lagt person til, så er jeg ganske rystet.«

Da bulerne således var rettet op, blev Henrik Sass Larsen erhvervs- og vækstminister i august 2013.