Kommunernes og fornuftens mand

Tidligere Søllerød- og Rudersdal-borgmester og KL-formand Erik Fabrin var i 26 år en markant kommunalpolitisk stemme. 12. maj fylder han 75 år.

Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark har kommunerne ofte en korrigerende stemme. De er snusfornuften, som rejser en formanende finger i luften og siger »ahhh, kan det nu også passe? Og stemmer pengene?« når landspolitikerne er på vej ud på et overdrev eller gerne vil blande sig i, hvordan det lokale selvstyre løfter sin opgave.

Sådan har Erik Fabrin i alle årene opfyldt sin vigtige rolle som borgmester, først i Søllerød Kommune, og senere Rudersdal, da Søllerød og Birkerød kommuner blev lagt sammen. Og ikke mindst som fremtrædende, farverig og skarp formand og næstformand i Kommunernes Landsforening har han været i haserne på Christiansborg.

Om det var partifæller, der sad i ministerbilerne, eller der var stærke erhvervs- eller fagforeningsinteresser i spil, så har Erik Fabrin altid sagt tingene ligeud og altid ud fra en uideologisk, rationel tilgang til tingene.

Venstremand er han, og det har han aldrig lagt skjul på, men det er pragmatismen, de brede løsninger, fornuften og samarbejdet over midten, der har været ledetråden i de store aftryk, han i sin tid har sat på dansk kommunalpolitik. I tiden, hvor Anders Fogh Rasmussen var statsminister, var Erik Fabrin en af de Venstrefolk, der pressede på for at få gennemført velfærdsreformer, som kunne sikre dansk økonomi – og den kommunale velfærd.

»Danmarks befolkning forventer, at folkevalgte på både nationalt og lokalt niveau finder løsninger på de økonomiske udfordringer. Vi skal ikke skabe en kløft mellem befolkningens serviceforventninger og de økonomiske realiteter gennem ufinansierede velfærdsløfter,« skrev han formanende i en kronik i Berlingske forud for folketingsvalget i 2011 sammen med den daværende nu afdøde formand for KL, Jan Trøjborg (S), som han med egne ord havde et enestående samarbejde med.

For tre et halvt år siden valgte Erik Fabrin at gå på pension og træde tilbage som borgmester og senere som næstformand i KL. Han blev valgt ind i Søllerød Kommunalbestyrelse i 1975. I 1986 fordoblede han antallet af Venstre-mandater fra et til to. Samtidig mistede de Konservative deres absolutte flertal, og et flertal uden om de Konservative pegede på Fabrin, der frem til 2013 sad på borgmesterposten med støtte fra Socialdemokraterne, Radikale og SF, og til sidst også med de Konservative.

Erik Fabrin var meget aktiv i tilblivelsen af kommunalreformen, og konflikten med lærerne i 2013 blev en af hans sidste store opgaver som næstformand i KL. Og det var lidt af en sejr, at det lykkedes at ændre arbejdstidsreglerne.

»Jeg har været med i KLs bestyrelse siden 1994, og ved samtlige overenskomstforhandlinger, jeg har oplevet, har hoveddagsordenen været at komme af med det detailtyranni, som lærernes arbejdstidsaftale repræsenterer,« sagde han i et interview med Berlingske.

Sideløbende med den politiske karriere ejede og drev Erik Fabrin ingeniør- og handelsvirksomheden Hjelm Bang A/S i Rødovre, indtil den blev afhændet i 2003. I dag bor Erik Fabrin i Skodsborg nord for København.