Klogt og munteret skal det gå

70 år: Aino Kann Rasmussen sluttede sit arbejdsliv som djærv og empatisk formand for Velux-fonden.

Aino Kann Rasmussen - fik bred indsigt i samfundet og vor kultur som optakt til at lede Velux Fonden. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Klogt og muntert har mag.art. Aino Kann Rasmussen prøvet det meste i sin alsidige tilværelse. I begavede job og sluttende som Velux’ fondsformand med meget betydelig, men diskret og uhøjtidelig indflydelse i den kulturpolitiske og -historiske verden.

I morgen fylder hun 70 efter sidste år at have afleveret formandsposten i Velux Fonden af 1981 til sin bror, Hans Kann Rasmussen.

Nu er førsteprioriteten nærvær med datteren Kamilla og rollen som mormor for de to børnebørn i Østrup (syd for Stenløse), hvortil hun selv er flyttet efter 20 år i det indre København.

At være den førstefødte for den filosoferende civilingeniør Villum Kann Rasmussen, Velux-vinduets opfinder og udvikler, betød ikke en økonomisk glitrende ungdom for Aino. Tværtimod.

Hun gik i omsyet tøj, men forældrene gav hende også en fornemmelse for kunst - og for at man skal gøre sig umage. Hun valgte at blive gammelsproglig student og startede studierne på absolut smalkost - det var før SUen - hos professor Glob i Århus, der tog hende med til de arkæologiske udgravninger i Bahrain.

Den nyslåede magister blev yngste museumsinspektør ved Nationalmuseet. Herfra drog hun vestpå - til Esbjerg - som ledende museumsinspektør, der bl.a. skabte forståelse for byens nedvurderede arkitektur.

Nærheden til vadehavsøen Mandø talte også med - dér hvorfra slægten stammer, og hvor hun har tilbragt mangen sommerferie og senere holdt skarpt øje med, at myndighederne nu også behandler mandøboerne og deres særprægede kultur godt. Og det gør de vist ikke.

Tilbage i København lærte hun også en ny verden at kende hos auktionshuset Bruun Rasmussen, og så var hun klar til at træde inden for i familiens Velux-atmosfære tilknyttet fondssekretariatet. Hun blev fondsdirektør, siden bestyrelsesformand.

Forsøg bedre end eksperter
Med indlevelse og en god portion djærvhed fordeltes millionerne landet over - lige fra en »ny« gård til Frilandsmuseet over en Stradivarius (vel ca. 20 mio.) til Nikolaj Znaider og Det kgl. Kapel og til stimulering af kulturelle film. Nu er hun i bestyrelsen for Concerto Copenhagen (Coco) og formand for Faaborg Museums venneforening - og nyder i øvrigt livet på landet.

Aino Kann Rasmussen har også sat et minde over sin far med biografien »Et Forsøg er bedre end Tusind Ekspertantagelser« - netop faderens daglige parole, der stadig gennemsyrer koncernen.

Måske er den også privat gået videre, parolen.

Hun lægger ikke skjul på at have være gift og skilt to gange og fået et barn med en tredje.

Venne- og familiekredsen er i morgen inviteret til festligt lag i København med påbud om nul gaver, men gerne bidrag til SOS-Børnebyerne.