Klassisk kvalitet

Kim Naver har udøvet en betydelig indsats inden for dansk tekstilkunst. 24. juni fylder hun 75 år.

Foto: Bjarne Hansen Fold sammen
Læs mere

Kunsthåndværkeren Kim Naver er en af de store skikkelser i den fine tradition i dansk tekstilkunst, der strækker sig op gennem det 20. århundrede.

Inspiration til mønstre og motiver kan sagtens stamme fra andre eller ældre kulturer. Men Kim Navers tæpper er gennemgående klare, konkrete og nonfigurative. De større arbejder synes som skabt til at udsmykke karakteristiske rum i private virksomheder og i velfærdsstatens institutioner. De lyser op, men har samtidig en stor ro over sig. Og i takt med, at det blev reglen, at byggerier blev udstyret med kunst, har Kim Naver fået mange opgaver.

Blandt de mest markante er værkerne til Nationalbanken og A.P. Møller, men også kirker og rådhuse landet over har nydt godt af Kim Navers bemærkelsesværdige talent, hvor sans for farve og komposition hænger uløseligt sammen med en dyb forståelse for materialer og fremstilling.

Kim Naver befinder sig som nævnt i den stolte tradition i moderne dansk kunsthåndværk, der begyndte med det nære samarbejde mellem væveren Gerda Henning og arkitekten Kaare Klint og for eksempel de to betydelige kunsthåndværkere, Vibeke Klindt og Lis Ahlmann, som Kim Naver stod i lære hos. Eget værksted etablerede hun i 1966. Året efter indgik hun også i et samarbejde om industrielt fremstillet tekstil med først Cotil og siden en række andre virksomheder som for eksempel Royal Copenhagen, Paustian og Georg Jensens sølvsmedje og damaskvæverier.

Kim Navers tæpper er indgået i et utal af gruppeudstillinger, mens separatudstillingerne indtil videre har været få. Blandt andet på Kunstindustrimuseet – i dag Designmuseum Danmark – hvor hun også er repræsenteret. Blandt tillidsposter kan fremhæves en bestyrelsespost i Skolen for Brugskunst og et hverv som rådgiver i forbindelse med det store danske kulturfremstød i Frankrig i slutningen af 1980erne.

Hun er medlem af Den Frie Udstilling, landets ældste kunstnersammenslutning, og det er blot en af de tillidserklæringer, hun har fået. Hun har også modtaget Statens Kunstfonds treårige legat og den livsvarige ydelse, priser fra Augustinusfonden, Industrirådet, Danmarks Nationalbank, Knud Højgaards Fond og ikke overraskende Bindesbøll Medaljen. Med Bindesbøll Medaljen kan Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster udmærke et menneske, der har ydet en høj indsats inden for brugskunst. Det har Kim Naver.