Klassicistisk tænkende arkitekt

Claus Bonderup har bl.a. designet fine og enkle lamper og formgivet fyldepenne, glas og ure for navnlig Royal Copenhagen. 14. november fylder han 70 år.

Arkitekten Claus Bonderups værk er karakteriseret ved klassisk kvalitet.

Et af hovedværkerne ligger i Lapland, hvor Claus Bonderup – 70 år 14. november – har skabt et stort og meget smukt, delvis nedgravet arktisk museum i Rovaniemi, og han har i det hele taget arbejdet over det meste af verden. Alaska, Egypten, Kuwait, Japan, Singapore. Undertiden alene, ved andre lejligheder sammen med Jacob Blegvad, hos hvem han har været ansat, eller Torsten Thorup, som han i en periode på mere end 20 år drev tegnestue sammen med.

Han har skabt færgeterminalen i Helsingør og den ny bydel ved Høje Taastrup Banegård, han har tegnet fabrikker, butikscentre, udarbejdet byplaner og bygget 100 boliger på en bjergtop i Spanien. Intet er tilsyneladende for stort for denne flittige og klassicistisk tænkende arkitekt, hvis bygningsværker er velgørende enkle, stramme og renfærdige. Men intet er heller ikke for småt. Claus Bonderup har designet fine og enkle lamper og formgivet fyldepenne, glas og ure for navnlig Royal Copenhagen, hvis butik på Amagertorv han stod for ombygningen af.

Claus Bonderup er uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole med afgang i 1964 – og han har lagt et omfattende arbejde i sit fags faglige fora som eksempelvis medlem af bestyrelserne for European Cultural Foundation og Charlottenborg, ligesom han har været medlem af Aakademiraadet og siddet i forskellige af arkitektorganisationernes udvalg.

Han har tillige fundet tid og kræfter til at undervise på arkitektskoler ude og hjemme og virke som professor ved Aalborg Universitet. Hans værker er blevet vist på betydelige institutioner i ind- og udland – herhjemme blandt andet på Louisiana og i Kunstindustrimuseet – og han er medlem af Vraa-udstillingen. Claus Bonderup har modtaget adskillige ikke mindst udenlandske hædersbevisninger og i Danmark blandt andre Betonprisen og Eckersberg Medaljen.

Dagen fejres med åbent hus 14. november 2013, kl. 14-18 på adressen Haven i Hune, Postbakken 4, Hune ved Blokhus. Stedet er absolut ikke tilfældigt valgt. Her skabte Claus Bonderups alt for tidligt afdøde hustru, Anne Just, en pragtfuld have, der også er åben for offentligheden og har været emne for en række TV-udsendelser for nogle år siden. Anlægget er blevet til over en længere årrække og er udstyret med adskillige bygninger og herunder et lille hotel tegnet – for de flestes vedkommende – af Claus Bonderup.