Kenneth Branagh er tilbage på sporet

Aktuelt portræt. Den britiske skuespiller og instruktør Kenneth Branagh har givet sig selv et comeback som en af verdens mest berømte detektiver - udstyret med rollens hidtil største moustache.

Kenneth Branagh som mesterdetektiven, der opklarer det mordet i en af Orientekspressens sovevogne. PR-foto: Nicola Dove/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hen ad vejen er mesterdetektiven Hercule Poirot blevet skildret af så forskellige skuespillere som Albert Finney, Peter Ustinov, David Suchet og senest Kenneth Branagh. Det er ham, den sidste, der er aktuel med nyindspilningen af »Mordet i Orientekspressen«, der netop har haft premiere. Her er mr. P, som han også kaldes, tilmed udstyret med figurens hidtil største moustache. Ikke færre end 21 skuespillere har siden 1920 optrådt som monsieur Poirot.

Kenneth Branagh kendes måske af flest for sin rolle som den engelsk-talende Wallander i de engelske TV-filmatiseringer af Henning Mankells krimier fra 2008. Som han i øvrigt modtog hele to priser for. En British Academy Television Award og en Crime Thriller Award som bedste skuespiller i 2009. Indtil 2014 er der produceret 12 Wallander-film.

Før Wallander var Kenneth Branagh mest kendt for sine Shakespeare-filmatiseringer. I 1988 havde han spillet Hamlet på Kronborg, så der ikke var et øje tørt og i 1989 kom så hans med rette berømmede filmudgave af »Henrik V«, 1993 var der premiere på hans stjernebestrøede og veloplagte »Stor ståhej for ingenting« og i 1996 kom hans overdådige filmatisering af »Hamlet«. Siden fulgte i 2000 »Love’s Labour’s Lost«, der på dansk har heddet »Kærlighedens kværulanter« og »Elskovs Gjækkeri«, og »Som man behager« i 2006. Sidstnævnte blev ikke nogen kommerciel succes og satte for en stund hans karriere på stand by.

Han var på tale til rollen som den unge Obi-Wan Kenobi til de tre Star Wars-film, der blev optaget fra 1999-2005, til gengæld både instruerede og spillede han med i »Mary Shelley’s Frankenstein« (1994), i Harry Potter-filmen »Hemmelighedernes kammer« spillede han Gilderoy Lockhart i 2002 og i »Valkyrie« i 2008, om attentatforsøget på Hitler i juli 1944 spillede han den medsammensvorne generalmajor Henning von Tresckow. For nu at nævne nogle af hans store roller.

I 2011 havde Branagh lejlighed til at spille rollen som Laurence Olivier, som han som yngre ofte var blevet sammenlignet med, i filmen »Min uge med Marilyn«, og senest har biografpublikummet set ham som Royal Navy-kaptajn i »Dunkirk« - om evakueringen af den britiske hær fra Dunkerque. Og nu kører så Orientekspressen ind til perron 1.

Kenneth Branagh var fra 1989 til 1995 gift med skuespillerinden Emma Thompson, som han kendte siden elevtiden. De spiller sammen i film som »Henrik V«, »Stor ståhej for ingenting« og »Peters Friends«, men under indspilningen af »Mary Shelley’s Frankenstein« blev han forelsket i skuespillerinden Helena Bonham Carter og de indledte en affære. Efter skilsmissen fra Emma Thompson levede han og Bonham Carter sammen nogle år, før han i 2003 blev gift med scenografen Lindsay Brunnock.

Mens Orientekspressen damper af sted er Kenneth Branagh begyndt på fortsættelsen og manuskriptforfatteren Michael Green er gået i gang med en ny filmudgave af »Døden på Nilen«.