Kansleren der forenede Europa

Supereuropæeren Helmut Kohl spillede en afgørende rolle i den fredelige tyske genforening. Nu fylder han rundt og kan se tilbage på et langt liv i både Tysklands og Europas tjeneste. 3. april fylder han 85 år.

Helmut Kohl.    Foto: Daniel Roland Fold sammen
Læs mere

Det er nu eller aldrig. Sådan lød kalkulen hos Helmut Kohl, da han som vesttysk kansler i november 1989 fik meldingen om DDRs pludselige kollaps.

3. april fylder Helmut Kohl 85 år og kan se tilbage på en dramatisk politisk karriere, hvis ubestridte højdepunkt er den fredelige tyske genforening. I den udbredte forvirring i både øst og vest, der opstod i kølvandet på DDRs kollaps, navigerede den kristendemokratiske kansler både koldblodigt og beslutsomt.

Blot 19 dage efter Murens fald fremlagde Kohl uden aftale med regeringspartnere og de vestlige allierede sit berømte tipunkts-program til overvindelse af Tysklands og ikke mindst Europas deling.

Mindre end et år efter Murens fald havde Kohl fået indført D-marken i DDR og profeterede noget optimistisk »blomstrende landskaber« i det tidligere DDR. Mens tyske politikere i dag skændes om ansvaret for de tidligere østtyske delstaters økonomiske og sociale efterslæb, hersker der bred anerkendelse af Kohls betydning for genforeningens fredelige forløb.

I 1982 havde kristendemokraten Kohl afløst socialdemokraten Helmut Schmidt som tysk kansler med et program om »åndelig-moralsk« oprustning i den vesttyske forbundsrepublik, men trods den indenrigspolitiske dagsorden tabte han ikke bestræbelserne på at rehabilitere Tysklands europæiske anseelse af øje.

I 1984 besøgte Kohl i fællesskab med Frankrigs præsident Mitterrand soldaterkirkegården Douaumont i Verdun, hvor tusindevis af tyskere og franskmænd mistede livet i Første Verdenskrig. Et historisk foto viser de to statsmænd holde hænder som et tegn på forsoning mellem to arvefjender.

Det var den samme bestræbelse på forsoning og rehabilitering af Tyskland i det europæiske fællesskab, der i årene efter genforeningen fik Kohl til at kaste sig helhjertet ind i udvidelsen af det europæiske projekt, som han så som afgørende for kontinentets fremtid. Det fortælles ofte, at Frankrig accepterede den tyske genforening til gengæld for tysk opgivelse af den stærke D-mark, men Kohl var ikke svær at overtale.

I lyset af eurokrisen ser Kohls insisteren på indlemmelse af sydeuropæiske EU-lande i valutafællesskabet i dag en anelse forhastet ud, men for Kohl var og blev euroen først og fremmest et politisk projekt, der ikke lod sig bremse af småtskårne indsigelser fra embedsmændene i det tyske finansministerium.

Med sine 16 år som kansler er Helmut Kohl stadig indehaver af rekorden som den længst siddende politiker i spidsen for den tyske forbundsrepublik. Ikke desto mindre blev eks-kanslerens ry alvorligt blakket, da det i 1999 blev afsløret, at Kohl i løbet af 1990erne havde dækket over en række ulovlige bidrag fra private bidragydere til CDUs partikasse. Skandalen kostede ham posten som æresformand for CDU og banede vejen for Angela Merkel, der som den første ledende CDU-politiker lagde afstand til sin tidligere formand. I dag er Kohl en hyppig kritiker af Merkels europa-politik.

Kohls privatliv har i de senere år været præget af sygdom og tragiske begivenheder.

I 2001 tog hans kone Hannelore sit eget liv, men trods både personlige og politiske nederlag kan Kohl i morgen fortjent lade sig fejre for et enestående liv i Tysklands og Europas tjeneste.