Kandidaten ingen troede på

For et år siden blev Donald Trumps præsident-kandidatur betragtet som helt urealistisk. Nu er den kontroversielle forretningsmand kun et enkelt valg fra verdens mest magtfulde embede. 14. juni fylder han 70 år.

14NAVDonald-Trump-142808.jpg
Donald Trump, den kontroversielle præsidentkandidat for republikanerne, fylder 70 år i dag. Foro: Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere

Stort set alle eksperter dømte ham chanceløs, og hele raden af indflydelsesrige republikanere ignorerede hans kandidatur, da Donald Trump 16. juni 2015 annoncerede, at han stillede op som præsidentkandidat for Republikanerne.

Næsten præcis på årsdagen for annonceringen af sit kandidatu, kan Donald Trump fejre sin 70 års fødselsdag som partiets officielle kandidat ved præsidentvalget, der finder sted 8. november. Kandidaten, som ingen troede på, vandt.

Donald Trump har været en berømthed i USA i årtier, først kendt som ejendomsmatador i New York City, siden som casinoejer og arrangør af skønhedskonkurrencer og senest – inden han gik ad politiker-vejen – som reality-TV-stjerne. Som søn af en velhavende og selfmade byggematador lå det lige for, at Donald Trump skulle starte i byggebranchen, og op gennem 1970erne og 1980erne blev han et kendt ansigt i offentligheden via sine opsigtsvækkende ejendomshandler og byggerier på Manhattan.

Netop Trumps forretningsimperium og formue har været et hedt emne i den igangværende præsidentvalgkamp. Selv ynder han at tegne et billede af sig selv som en succesrig forretningsmand, der er god for mindst ti mia. dollars, andre hævder, at han har haft flere forretningsmæssige fiaskoer end succeser, og kun er nået så langt takket være sin faders formue.

Helt uden finansielle muskler er Trump dog ikke. Magasinet Forbes anslår hans formue til at være på 4,5 mia. dollars, og en del af de penge er netop gået til at finansiere slagsmålet om at blive republikansk præsidentkandidat.

Kan blive USAs ældste nyvalgte præsident

Trump er som politiker blevet sammenlignet med europæiske højrepopulister som franske Marine Le Pen og hollandske Geert Wilders, og hans retorik og politiske udmeldinger minder da også om noget, vi har hørt her i Europa: Han er indvandrer-kritisk, særligt overfor muslimer, er fortaler for en hård retspolitik, skeptisk overfor klimaforandringer, tilhænger af en nationalistisk udenrigspolitik og taler for en økonomisk politik, der skal komme »manden på gulvet« til gode, hvilket dog ikke forhindrer ham i at foreslå skattelettelser for de rigeste.

I fald det er formlen på at blive USAs næste præsident, vil Donald Trump som 70-årig blive den ældste person til at indtage verdens mest magtfulde embede.