Kampen mod gigten

Peter Junker, professor, overlæge, dr.med., Odense, fylder 70 år 10. august.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Junker blev kandidat fra Aarhus Universitet i 1970 og fik derefter en alsidig klinisk uddannelse, hvorunder han fik særlig interesse for bindevævsforskning, herunder leddegigt. Dette var også emnet for hans disputats fra Københavns Universitet i 1985.

I 1988-92 var han overlæge ved Medicinsk Afdeling, Svendborg Sygehus, hvor han grundlagde en reumatologisk funktion. Dette arbejde blev videreført som overlæge ved Odense Universitetshospital, hvor han i 1997 tillige blev klinisk professor. Studier af brusk- og bindevævsomsætningen belyst ved nye biomarkører, som kan måles i blod og urin, har været en central del af hans forskning.

Samtidig har han ledet en forskergruppe, der har udført den første kortlægning af lupussygdommen i Danmark. Som del af leddegigtforskningen tog han i midten af 1990erne initiativ til at oprette en klinik for tidlig diagnostik og målrettet behandling af kronisk leddegigt, og var blandt de første i landet til at anvende de nye og meget effektive, biologiske lægemidler.

Peter Junker har siddet i et stort antal råd, udvalg og bestyrelser, herunder været generalsekretær for Federation of European Connective Tissue Societies, medlem af og formand for Gigtforeningens Forskningsråd, medlem af Gigtforeningens bestyrelse, formand for Det Reumatologiske Specialeråd i Region Syddanmark og en række offentlige og private forskningsfonde, herunder formand for Bidragsudvalget i A.P. Møllers Fonden til Lægevidenskabens Fremme.

Han har medvirket i talrige faglige bedømmelsesudvalg og som sagkyndig for Retslægerådet, ligesom han har udgivet artikler og bidraget til bl.a. rapporter og lærebøger.

Han har modtaget en række hædersbevisninger, herunder fra Lægeforeningens Forskningsfond og Dronning Ingrids Forskerpris 2008 samt De Medicinstuderendes Undervisningspris.

Peter Junker fratræder som professor og overlæge med udgangen af august måned, hvilket markeres med et afskedssymposium. Derefter vil der blive fokuseret på at afslutte tre igangværende forskeruddannelsesforløb. Samtidig ser han frem til at få bedre tid til familien, forsømt skønlitteratur, fiskeri i de vestjyske åer samt rejser i ind- og udland.