Justitsministeren fylder rundt

Justitsminister Karen Hækkerups politiske karriere har taget hende fra Københavns Rådhus til Folketinget og til ministerholdet. 12. juni bliver hun 40 år.

Justitsminister Karen Hækkerup - 40 år 12. juni. Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Efternavnet er nærmest synonymt med dansk politik. Men dagens fødselar, Karen Hækkerup, har ikke brug for at trække på et navn – hendes karriere på den politiske scene, både som kommunalpolitiker, folketingsmedlem og minister, taler for sig selv.

Hun er kendt for en kontant linje og for at italesætte virkeligheden uden omsvøb. Således er hun af kolleger blevet beskrevet som en af de »hårdeste« socialdemokratiske retsordførere i længere tid, og også som socialminister er hun kommet med debatskabende og opsigtsvækkende udmeldinger.

Som da hun her i avisen slog alarm over »det etniske proletariat« og krævede et opgør med eftergivenheden over for de forældre af udenlandsk herkomst, der ikke sørger for, at deres børn kommer i skole og holdes væk fra kriminelle løbebaner. Eller da hun gik til angreb på kræve-mentaliteten og startede en debat om ret og pligt – om at man skal yde, før man kan nyde, hvis det danske velfærdssamfund skal overleve.

Hendes direkte facon og kontante budskaber har til tider medført kritik fra egne rækker, men Karen Hækkerup bliver også rost for at være i øjenhøjde med danskerne og komme med tydelige budskaber, som får god modtagelse hos vælgerne. De to nævnte eksempler høstede da også skulderklap i mange af læserbreve i de danske medier, hvor borgere bl.a. kaldte det »befriende«, at en minister turde tage hul på så vigtige diskussioner.

For Karen Hækkerup, der i dag fylder 40 år, blomstede det politiske engagement allerede i tidlig alder. Som 15-årig meldte hun sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, og som blot 23-årig blev hun valgt til Københavns Borgerrepræsentation. Her spillede hun en fremtrædende rolle i den socialdemokratiske gruppe, bl.a. som politisk ordfører, og da Jens Kramer Mikkelsen trak sig fra overborgmesterposten i 2005, havde Karen Hækkerup ambitioner om at overtage hans stol. Hun måtte imidlertid se sig slået af partifællen Ritt Bjerregaard – og valgte i stedet at skifte den kommunalpolitiske scene ud med den landspolitiske.

Samme år blev hun valgt til Folketinget og gjorde sig især bemærket fra 2007, hvor hun var partiets retsordfører. På sidelinjen genoptog hun sine studier og blev i 2010 cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Ved regeringsskiftet i 2011 hentede Helle Thorning-Schmidt hende ind på ministerholdet som social- og integrationsminister, og her stod hun bl.a. bag indførelsen af en fattigdomsgrænse i Danmark. Ved regeringsrokaden i august 2013 blev hun minister for fødevarer, landbrug og fiskeri – men kun for en kort periode, for i december overtog hun justitsministerposten efter Morten Bødskovs farvel.

Her har hun først og fremmest haft ansvar for at gennemføre de interne undersøgelser af netop Christiania-sagen, men hun har bl.a. også samlet brede politiske flertal bag indførelsen af dobbelt statsborgerskab og til en ny rocker- og bandepakke.

Hun er gift med Ole Hækkerup, også socialdemokratisk folketingsmedlem, og er på den måde gift ind i Hækkerup-dynastiet – den kendte familie med flere generationer af fremtrædende socialdemokrater. Karen og Ole Hækkerup har sammen tre børn.