Jura er også et skuespil

Egentlig ville juraprofessor Lars Bo Langsted have været skuepiller, men han dumpede ved optagelsesprøverne og kom i stedet i rampelyset som jurist. 26. november bliver han 60 år.

26NAVlangsted-110414.jpg
Lars Bo Langsted fik aldrig en uddannelse som skuespiller, men blev i stedet jurist. Foto: Lars Pauli
Læs mere
Fold sammen

Lars Bo Langsted er en af landets flittigst citerede jurister.

Juraprofessoren fra Aalborg Universitet er både her og der i medierne og udtaler sig om sager lige fra Danske Bank og hvidvask til bandekriminalitet, IT-forbrydelser, selskabsret, bestikkelse af embedsmænd, terror og Europol.

»Jura er ikke enkel. Men jeg mener, at vi er med til at kvalificere den offentlige debat og oplysningen af mediebrugeren, sådan at man undgår de værste misforståelser. I den relation anser jeg det for at være et bidrag til en nuanceret debat. Jeg er sjældent skråsikker, for jeg føler, at jeg vil stå inde for det, jeg siger,« har han sagt i et interview i Aarhus Stiftstidende.

Lars Bo Langsted er vokset op i først Fredensborg og senere i Herning, hvor familien flyttede til, da han gik i 2. klasse. Efter en nysproglig studentereksamen fra Herning Gymnasium ville han være skuespiller. Han havde været med til at lave skolekomedie, revy og amatørteater og der fået tændt drømmen om et liv på scenen. Han søgte ind på både Aarhus Teater og Det Kongelige Teater, men kom desværre ikke ind.

Hans storebror, Jesper Langsted, der er advokat og partner i den store advokatvirksomhed HjulmandKaptain, foreslog, at han begyndte at læse jura og tog ham med til en forelæsning på Aarhus Universitet. Han syntes, at det var interessant og efter et kibbutz-ophold og nogle job, begyndte han at læse jura i Aarhus, hvor han blev cand.jur. i 1982.

»Som jurist fik jeg også opfyldt mit skuespillergen. I retten optræder man over for et publikum og skal levere varen, så man kan holde interessen fangen. Det samme gælder over for de studerende,« sagde Lars Bo Langsted i interviewet med Aarhus Stiftstidende.

Efter sin eksamen har han bl.a. arbejdet i Justitsministeriet (1982-1987), hvor han fik et bred juridisk erfaring.

I denne periode arbejdede han sideløbende som formiddagsfuldmægtig ved Københavns Politi og var bl.a. sagsbehandler, fuldmægtig i Det Danske Advokatsamfund og fuldmægtig hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet.

Herefter begyndte han på en akademisk karriere, først på Handelshøjskolen i Aarhus (1987-2000) og derefter på Aalborg Universitet, hvor han fra 2001 var professor i erhvervsret med særlig fokus på revisorkandidatstudiet. 2008-2010 var han institutleder på Juridisk Institut og siden 2014 leder af Center for grænseoverskridende økonomisk kriminalitet og Cyber Crime (IECC).

Udover professorjobbet har Lars Bo Langsted siden 2006 været voldgiftsdommer. Han har været medlem af en række kommissioner og udvalg, bl.a. Revisorkommissionen og Udvalget om Økonomisk Kriminalitet og Datakriminalitet.

For nogle år siden blev Lars Bo Langsted ramt af en alvorlig sygdom, som kunne have gjort ham uarbejdsdygtig. Han blev lam fra navlen og ned. Heldigvis fortog det sig, og lægerne konkluderede, at der var tale om en autoimmum reaktion. Han måtte siden af og til benytte stok, men han er kommet sig og har bl.a. kunnet tage med familien på langrend i Norge.