Jonatan Spang har en skarp tunge og en kvik pære

Jonatan Spang er en fornyer både når det gælder politisk ukorrekt TV-satire, klassisk teater og intelligent komik.

Foto: Bjarne Bergious Hermansen. Fold sammen
Læs mere

»Han har fremtiden foran sig.«

Sådan skrev vi her i avisen sidste efterår om skuespilleren og komikeren Jonatan Spang i forbindelse med premieren på hans nye satire-show på DR 2, Tæt på sandheden. Det handlede om, at den type subjektivt kommenterende satire over ugens begivenheder, som Spang skabte efter amerikansk forbillede, havde grobund i en verden, hvor vi har mistet tilliden til systemerne og til pressen. Men det handlede naturligvis også om programmets udviklingsmuligheder. Spang havde fat i noget. Siden kom så den »skandale«, der skulle blive til noget af et skænderi i offentligheden: for eller imod Spang. Hvad i alverden bildte han sig ind? Hvordan kunne han tillade sig at dukke op til pressemødet, hvor borgmester for beskæftigelse og integration, Anna Mee Allerslev, gik af, og afspore den højspændte seance? Spangs »dumme« spørgsmål om TV-serierne »Sex and the City« og »Game of Thrones« sigtede til Allerslevs kritiserede valgvideo, hvor hun midt i en række penible sager brugte tid på at videregive trivielle oplysninger om sig selv. Om det så var kulturministeren var hun med i koret, der angreb Spang for ufølsomhed og manglende respekt for demokratiets alvorsstunder. »Vent og se,« sagde Spang og vandt alligevel på historien, da indslaget blev vist og udstillede pressemødets mekanismer. Et godt afsæt for næste sæson. Nu ved alle i hvert fald, at Spang laver politisk ukorrekt satire på DR2.

Jo, han har muligvis fremtiden foran sig. Men han har også fortiden bag sig med tanke på alt det, han har nået. Bedre bliver det jo ikke af, at han ser så håbløst ung ud, til trods for fuldskægget. Samme år, som den åbenmundede, tidligere »klassens klovn« blev optaget på skuespillerskolen, 1999, vandt han DM i standup, og han har løbende haft held med ikke at begrænse sig til det ene eller det andet: Tværtimod virker det, som om han ret lykkeligt har kunnet kombinere det hele. Det var netop forsøget på at smelte skuespil og comedy sammen, der førte til Spangs kortvarige ophold som teaterdirektør på Nørrebro Teater. På sidstnævnte var han med forestillingen »Gynt« med til at udvikle genren skrako, der vitaliserede gamle Henrik Ibsen ved at kombinere skuespil, rapmusik og comedy. Det var de erfaringer, han og teatrets dramaturg, Kitte Wagner, tog med sig til Nørrebro Teater, hvor de overraskende blev direktørduo i sæsonen 2007/08. Spang sprang fra allerede to år senere, men vendte dog senere tilbage på scenen som Kjeld Petersen i »Kjeld og Dirch« med Anders Matthesen som partner.

Siden har han skabt sine personlige, populære – og meget indbringende – shows, »Damer«, »Bryllup«, »Familie« og »Jonatan Spangs Danmark«, der stak til den satte selvtilfredshed, han synes præger os alle sammen. Den energisk spejderagtige udstråling er en god kontrast til det underfundigt drilske i tonen og den intelligensbetonede humor, der tager afsæt i en allerede tidligt udviklet evne til at få øje på latterlige paradokser.

Men han har også haft held med at lande filmroller i flere forskellige tonearter – for eksempel som Lars von Triers unge alter ego i »De unge år«, som hårdt plaget ægtemand i thrilleren »Over kanten«, titelrollen i »Talenttyven«, som han selv skrev manuskript til, instruerede og spillede med i, samt de kommercielt succesrige komedier i »Alle for en«-serien. Læg dertil den vel modtagne TV-serie, hvor skaberen Jonatan Spang spillede en afart af sig selv med pinligheder i kø. Om det så er podcast-mediet har Spang kilet sig ind med »Voksenvenner« sammen med kollegaen Ane Høgsberg.

Radiovært, som han drømte om at blive som helt ung, har han endnu ikke prøvet af. Det er vist et spørgsmål om tid. Tidligt tog Spang en beslutning om, at han ville have et arbejde, der var sjovt. Det er det. For ham. Men også for os.