Jonas Dahl tog den hårde tørn

Tidligere skatteminister Jonas Dahl var en mand, der gad lave det kedelige, men vigtige arbejde. Sådan bliver han beskrevet af SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

Jonas Dahl taler med journalister ved ankomsten til SF's gruppemøde tirsdag d. 28 januar 2014 på Christiansborg. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I dag er han direktør for Regionshospitalet Randers i byen, hvor han både er født og opvokset. Da han satte sig i direktørstolen august 2016, sagde Jonas Dahl farvel til en politisk karriere, der blandt andet bød på hvervet som skatteminister i Thorning-Schmidt regeringen for SF.

Tiden som minister var kortvarig. Efter at have bestredet forskellige ordførerposter i årene 2007 til 2016, blev Jonas Dahl 12. december udpeget som skatteminister efter Holger K. Nielsen. Men allerede 30. januar 2014 blev han afløst af de Radikales Morten Østergaard.

Selvom han kun flygtigt har kunnet smykke sig med nøglen til Skatteministeriet, er Jonas Dahls politiske meritter ikke til at tage fejl af. Det fortæller SFs formand, Pia Olsen Dyhr, om sin tidligere kollega.

»Jonas tog den hårde tørn, og blev kendt for det. Den måde, han gik efter Lars Løkke, da han var sundhedsminister, da det kom frem, at man havde overbetalt privathospitalerne i rigtig lang tid. Han var vedholdende på den sag og gav ikke op,« siger hun.

Særligt husker Pia Olsen Dyhr Jonas Dahls engagement i kampen om overbetalte læger på landets hospitaler. En sag som Rigsrevisionen efter noget tid gav ham medhold i.

»Han var min wingman. Da jeg overtog jobbet som formand i SF, var det mig og Jonas, der var tilbage på broen så at sige. Udover Holger K. Nielsen,« husker hun og siger:

»Han lavede rugbrødsarbejdet, som jo nogle gange er lidt kedeligt. Han gad lave de ting, som er besværlige, og som ikke handlede om at stå i forreste række og tale med pressen.«

Tiden i SF undgik ikke tumult, og i januar 2014 bekendtgjorde SFs daværende formand, Annette Vilhelmsen, at partiet trak sig ud af regeringen, hvorved formanden selv trådte tilbage.

»På det tidspunkt stod vi alle sammen og tænkte »what the fuck«. Men i stedet for at forlade partiet, som andre gjorde, så blev han,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun lægger ikke skjul på, at hun ærgrede sig, da hun fik beskeden om, at Jonas Dahl ville prøve kræfter med jobbet som direktør på Regionshospitalet Randers.

På samme tid forstod hun ham godt.

»Det var trist at sige farvel, for han var på en måde et ståsted for mig, da det hele blæste. Men samtidig blev jeg virkelig glad på hans vegne, og jeg tror ikke på, at der kommer noget godt ud af at lave noget, man ikke længere brænder for. Han blev i partiet noget tid efter, han blev direktør, men han ville gerne have mere tid med sine børn, og det har jeg fuld forståelse for,« siger Pia Olsen Dyhr.