John Mogensens Minna er død

Nekrolog: Dansktopsangeren John Mogensens datter, Minna Mogensen, er død. Hun blev 69 år.

Minna Mogensen som ung keramiker. Arkivfoto: Ebbe Andersen / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ebbe Andersen

Minna Mogensen var den danske sanger og buldrebasse John Mogensen og hustruen Ruths eneste barn, og klassikeren »Nina, kære Nina« var en hyldestsang til datteren.

»Han sagde, det var min. Den havde han skrevet til mig. Den betyder meget for mig,« sagde en 67-årig Minna Mogensen til Billed-Bladet sidste år i anledning af Ole Bornedals film om faren, »Så længe jeg lever«.

John Mogensen kunne godt lide navnet Nina, men mor Ruth ville det anderledes. Hun skulle hedde Minna, og sådan blev det.

Datteren husker en god barndom, hvor hun som sportspige var aktiv med ridning og løb. Fester sagde hende ikke noget, og hun ville hellere gå tur på stranden ved Dragør med sin far, som hun anså som verdens bedste og sødeste menneske. De to havde det sjovt sammen.

Ruth og Minna var John Mogensens ét og alt. Fra tiden findes et foto, hvor familien slapper af i sommerhuset på Sejerø, farmand i campingstol med en øl, mens mor og datter maler husets træbeklædning.

Sangeren var kun 48 år, da han døde i 1977. Danmark havde lært ham at kende som en, der levede et hårdt liv med fest, kvinder og øl, som det også fremgår af Bornedals »Så længe jeg lever«. Men over for Billed-Bladet erindrede Minna Mogensen ham som en perfektionist og en mand, som ikke var helt så glad for flasken, som folk troede.

Vred på Bornedal

Og det var en bitter datter, der udvandrede fra biografsalen, da filmen fik premiere. »Jeg fik et chok. Jeg måtte gå. Det var så grimt,« som hun sagde til Radio24syvs kulturprogram, AK 24syv, marts sidste år.

Hun følte sig dårligt behandlet af instruktør Bornedal, som hun havde haft lange samtaler med før og under indspilningerne. Det var en forkert skildring af hendes fars liv, mente hun.

Minna Mogensen efterlader sig en søn og to voksne børnebørn, hvoraf en bløder lidt op på farmors kritik af filmen. »Hun var ikke helt tilfreds med filmen, men det var vi andre. Vi synes, det var en flot film,« siger barnebarnet Nicholas Thomas Kold Johnson til sn.dk.

Minna Mogensen døde i forrige uge i sit hjem i Kalundborg, hvor hun boede de seneste år.