John Irving bliver ved

John Irving har siden 1980erne haft en stor trofast læserskare i Danmark. 18 bøger er det indtil videre blevet til.

John Irvings seneste roman kom på dansk for et års tid siden. Foto: Albert Olive/EPA
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske forfatter John Irving har siden 1980 med udgivelsen af »Verden ifølge Garp« haft et stort og hengivent læsende publikum i Danmark til de efterhånden 18 bøger, der er udgivet af ham. Filmatiseringen af Garp med bl.a. Robin Williams hjalp utvivlsomt også.

Men flere af Irvings bøger blev bestsellere, selv om de ikke lignede, hvad man sædvanligvis forventer af bestsellere. Til gengæld blev de rost af kritikken. Sådan gik det også »Æblemostreglementet« (1985), »En bøn for Owen Meany« (1989) og »Enke i et år« (1998). Fem af hans bøger er blevet filmatiseret, og flere af hans bøgers handling er henlagt til det New Hampshire, hvor han blev født.

Hans styrke er, at han er i stand til at skabe et markant persongalleri, og romanerne har som oftest afsæt i ret specielle omgivelser og handlinger som han svælger i.

Hans far var forfatter, men forlod hans mor, Helen Fran-ces, allerede mens hun var gravid. Han voksede op i Exeter, New Hampshire, som stedsøn til Colin Franklin Newell Irving, der var lærer på kostskolen Phillips Exeter Academy, hvor unge Irving deltog på skolens hold i brydning samtidig med, at han var assisterende træner, og brydning spiller ofte en rolle i hans bøger.

Irving mødte aldrig sin biologiske far - også selv om faderen af og til mødte op for at se sin søns brydeturneringer. Faderen havde været pilot i det amerikanske flyvevåben under Anden Verdenskrig og var blevet skudt ned over Burma i 1943, men overlevede. Hændelserne er indarbejdet i »Æblemostreglementet«, fordi Irving først var blevet opmærksom på sin fars heroiske gerninger i 1981.

I 1964 blev John Irving gift med Shyla Leary, som han havde truffet på Harvard i 1963, mens han tog et sommerkursus i tysk, før han rejste til Wien. De fik to sønner, Colin og Brendan. Ægteskabet varede til begyndelsen af 1980erne. I 1987 blev han gift for anden med Janet Turnbull, der havde været hans forlagsredaktør på Bantam Books og som nu er en af hans litterære agenter. Sammen fik de sønnen Everett. John Irving bor i Vermont, Toronto, og Pointe au Baril, der ligger ved en af de store søer i Canada på grænsen til USA.

I 2007 blev han opereret for prostata cancer, og efter yderligere et par romaner meddelte han i december 2013 på Facebook, at han havde lagt sidste hånd på sin næste roman, »Mysteriernes Allé«. Han tilføjede: »For mig er det en kortere roman, også sammenlignet med »I én person«.

»Mysteriernes Allé« handler om en ældre mand, Juan Diego, der står foran at skulle rejse til Filippinerne, mens hans drømme og erindringer fra hans tidlige år i Mexico flytter med. »Et skær af skæbne havde mærket ham,« skriver John Irving om Juan Diego. »Den kæde af begivenheder, der knytter vores liv sammen — det, der fører os derhen, hvor vi går, det, vi ikke ser komme, det, vi ser komme og det vi foretager os, alt dette kan være gådefuldt, eller ikke til at se eller være indlysende.«

Bogen udkom for et års tid siden i Danmark og fik fire ud af seks stjerner.