Jo, jeg savner ind imellem at være borgmester

Bo Asmus Kjeldgaard var i godt 13 år borgmester i København, og han er særlig glad for sine grønne aftryk i byen, men en boligsag stoppede ham.

Tidl. borgmester i København, Bo Asmus Kjeldgaard, leder i dag en grøn virksomhed. Foto: Morten Germund/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Vindmøllerne på Middelgrunden, havnebadet på Islands Brygge, flere træer i København, supercykelstier og en CO2-plan.«

Bo Asmus Kjeldgaard er ikke et øjeblik i tvivl, når man spørger ham om, hvilke resultater i sine 13 år som SF-borgmester i København han sætter mest pris på.

»Jeg er glad for, at jeg var med til af føre København ind på en miljøvenlig kurs,« siger han.

Bo Asmus Kjeldgaard var valgt som borgmester i fire perioder fra 1998 til 2011. I to perioder var han borgmester for miljø, teknik og forsyning, og derudover var han i en periode familie- og arbejdsmarkedsborgmester og i en anden børne- og ungdomsborgmester.

Som borgmester oplevede han både med- og modvind på den politiske cykelsti. Miljøpolitikken blev en succes, som har dannet forbillede, og på et tidspunkt stemte så mange københavnere på SF, at partiet og Bo Asmus Kjeldgaard selv i vælgertågen begyndte at skimte konturerne af en overborgmesterpost. På minussiden var bl.a. store bugetoverskridelser i børne- og ungdomsforvaltningen. Om han savner politik?

»Man holder ikke op med at være engageret i miljø, fordi man ikke længere er borgmester, og jeg er glad for at kunne arbejde med miljø i mine firmaer, ligesom jeg arbejder som frivillig i Det Økologiske Råd. Men jo, jeg savner ind imellem at være borgmester, lige som jeg en gang imellem savner at være sekretariatsleder på Rytmisk Musikkonservatorium, som jeg var det 1995-1997, inden jeg blev borgmester. At jeg savner det er et udtryk for, at det var en god tid,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Han blev tvunget til at forlade politik i 2011, efter at Ekstra Bladet havde afdækket, at han ikke opfyldte sin bopælspligt i Københavns Kommune, hvor han havde en 56 kvm. stor lejlighed på Amager, fordi han for ofte overnattede hos sin kæreste, Bente, der havde bopæl i Frederiksberg Kommune. Bo Asmus Kjeldgaard beklagede sagen, talte om sløseri og trak sig straks fra borgmesterposten. I dag siger han:

»Min boligsag fik efter min afgang som borgmester en systematisk og langvarig behandling i Statsforvaltningen, og her nåede man frem til, at jeg ikke havde gjort noget forkert i forhold til folkeregisterloven. Det er jeg tilfreds med.«

Efter afgangen var han projektleder i Danmarks Filminstitut, men siden 2014 har han drevet egne virksomheder. Et af dem er Greennovation, som arrangerer undervisning og studieture til København. En andet selskab, han er involveret i, sælger maskiner, som omdanner spildevandsslam til energi, og et tredje selskab rådgiver om bæredygtighed.

Det grønne præger også Bo Asmus Kjeldgaard i fritiden. Naturen er ikke kun noget, han arbejder for at bevare, men noget han nyder og lever i. Sammen med Bente, som han nu er lykkeligt gift med, tager han på cykelture både i Danmark og udlandet.