»Jeg vender tilbage«

Arnold Schwarzenegger forbindes uvilkårligt med rollen som Terminator og sætningen » I’ll be back«, der er blevet catchline for filmen. Men han er også en engageret grøn politiker, der for nylig mødtes med Frankrigs præsident.

Arnold Schwarzenegger begyndte som bodybuilder, men har haft en omfattende karriere siden. Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP Fold sammen
Læs mere

Arnold Schwarzenegger er en mand, som er svær at sætte på formel.

Han blev kendt som bodybuilder i dokumentarfilmen »Pumping Iron« og senere som hårdtslående actionhelt i bl.a. Terminator-filmene, hvor sætningen »I’ll be back« – »Jeg vender tilbage«, er blevet folkeeje.

Men Arnold Schwarzenegger er langtfra bare muskelbøf og actionstjerne. Han er også politiker, og i modsætning til de fleste, der har gjort karriere i Hollywood, er han republikaner og ikke demokrat.

Samtidig var han i mange år gift ind i en af USAs prominente demokratiske familier gennem sit ægteskab med Maria Shriver, som er niece af John. F. Kennedy (parret blev separeret i 2011). Og så er østrig-amerikaneren en mand som på den ene side kan finde på at drille sine politiske modstandere med at kalde dem »girlie men« (noget i retning af »tøsedrenge«), og på den anden side selv tør fortælle om sine følelser.

Bl.a. har han fortalt om en barndom i fødelandet Østrig, hvor tæskene sad løst. »Mange af de børn, jeg har set, blev knækket af deres forældre, hvilket var et udtryk for en tysk-østrigsk mentalitet. Man ønskede ikke at skabe individer. Alle skulle være ens. Jeg var sådan en, som ikke tilpassede sig, og hvis vilje ikke kunne knækkes. Jeg blev en oprører. Hver gang, jeg blev slået, og hver gang nogen sagde, »det her kan du ikke«, sagde jeg: Dette vil ikke vare ved meget længere, for jeg flytter herfra. Jeg vil være rig og kendt,« har han sagt.

Arnold Schwarzenegger er født og opvokset i en mindre by i forbundslandet Steiermark. Hans far var lokal politichef og en autoritær faderskikkelse. Han havde som frivillig deltaget i Anden Verdenskrig på tysk side og var medlem af nazistpartiet. Arnold Schwarzenegger fik på et tidspunkt Simon Wiesenthal Center i Wien til at efterforske faderens virke, men der var intet som tydede på, at han havde deltaget i grusomheder.

Interessen for bodybuilding blev Schwarzeneggers vej ud af den østrigske provins og senere hans indgangsbillet til USA. Han trænede med jernvilje, og efter at have vundet Mr. Universe-titlen kom han til USA. Her bevægede hans karriere sig hurtigt ad tre spor: Bodybuilding, film og business.

Han politiske karriere tog fart i begyndelsen af 00erne. I 2003 blev han guvernør i Californien, en stat med 38 mio. indbyggere og et BNP kun lidt mindre end Frankrigs. Schwarzenegger fik øge/kælenavnet »The Governator« og sad på posten frem til 2011.

Vurderingerne af hans indsats er stærkt delte, men hans miljø-indsats nyder anerkendelse. I juni mødtes han med den franske præsident Emmanuel Macron i Élysée-palæet i Paris for at tale om miljø.

Arnold Schwarzenegger er inkarnationen af den amerikanske drøm. Den unge, uformuende mand fra en lille by i Østrig rejste til Guds eget land og blev berømt og rig. Og hvad med fremtiden? Vil han igen kunne sige »I’ll be back«? I hvert fald ikke som præsident, selv om tanken har været diskuteret.

Han kan nemlig ikke stille op, fordi han ikke er født i USA.